Почетак Актуелно Зиђин обележава 120 година рударства у Бору

Зиђин обележава 120 година рударства у Бору

3 друго читање
0
0
684

Шести август у знаку инжењера Шистека

У Бору се 6. август традиционално обележава у знак сећања на првог директора Борског рудника, инжењера Фрању Шистека, чије име носи најпрестижније признање за допринос развоју некада РТБ-а Бор, а данас Србија Зиђин Копер. – Награду „Инжењер Шистек“ ове године добијају: Снежана Јовановић, Дарко Милићевић, Иван Најденов, Славиша Лалић, Родољуб Рајковић, Горан Новаковић, Небојша Станишић, Никола Ранкић и Бојан Новаковић
СЗК
. – Прво геолошко истраживање у потрази за рудом бакра у Бору спроведено је још 1897. године и покривало је област „Тилва рош“, необично црвено брдо изнад Бор-села. Овај подухват финансирао је имућни индустријалац Ђорђе Вајферт, тада веома заинтересован за инвестирање у развој српског рударства. Истраживање је са научне стране испратио млади рударски стручњак Феликс Хофман, а технички спровео Фрања Шистек, Вајфертов човек од поверења. Била је то тројка најзаслужнијих људи за почетак рударења у источној Србији. Фрања Шистек био је први директор Борских рудника, а сматра се и да је управо он 1902. године открио Борски рудник.
Прошло је од тада тачно 120 година, па у светлу тог јубилеја компаније Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг ове године прослављају Дан рудара Србије. У Бору се 6. август традиционално обележава и у знак сећања на првог директора Борског рудника, инжењера Фрању Шистека, чије име носи најпрестижније признање за допринос развоју некада РТБ-а Бор, а данас Србија Зиђин Копер.
Награда „Инжењер Шистек“, као највеће признање које Борска индустрија бакра додељује најзаслужнијим појединцима и институцијама за истакнуте заслуге и допринос развоју компаније, установљена је далеке 1968. године. Нова компанија – Србија Зиђин Копер, са задовољством је наставила лепу традицију дугу више од пола века, па се ове године плејади од 380 „Шистековца“ придружују још њих деветоро.
На свечаности, која ће поводом Дана рудара Србије сутра бити одржана у хотелу „Језеро“ на Борском језеру, Шистекова награда за 2022. годину ће на предлог Матичног огранка бити додељена заменици финансијског директора Србија Зиђин Копер Снежани Јовановић. Рудници бакра Бор ове године имају двојицу „Шистековаца“ – Дарка Милићевића, руководиоца кривељске флотације и Славишу Лалића, заменика руководиоца електромашинског одржавања Сервисног окна рудника „Јама“. У име Топионице и рафинације Шистекову награду добиће помоћник руководиоца за производњу у ТИР-у Иван Најденов, а заменик руководиоца електромашинског одржавања погона за припрему минералних сировина у Мајданпеку Родољуб Рајковић најпрестижније компанијско признање однеће у Рудник бакра Мајданпек. Образ најмлађег компанијског огранка, огранка електромашинског одржавања осветлаће руководилац групе за електромашинску монтажу у ЕМО Горан Новаковић, који је уједно и најмлађи добитник овог признања.
Награду „Инжењер Шистек“ ће на Дан рудара добити и три радника компаније Србија Зиђин Мајнинг, а они су: машински инжењер Небојша Станишић, помоћник рудара у подземној експлоатацији Никола Ранкић и геолог Бојан Новаковић.
Поподневни и вечерњи део шестоавгустовског програма, који заједно припремају Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг, намењен је грађанима Бора и суседних градова. Њима Град Бор и две кинеске компаније поклањају фудбалски спектакл и концерт. Најпре ће на градском стадиону у пријатељској утакмици снаге одмерити српски шампион у фудбалу „Црвена звезда“ и ФК „Бор 1919“, а потом ће у вечерњим сатима, на стадиону хотела „Језеро“, бити организован концерт “Звезда Гранда“. Под отвореним небом наступиће Александра Пријовић и Стефан Петрушић, а музички програм биће употпуњен наступом ди-џеја и ватрометом. Од Бора до Борског језера организован је и бесплатан аутобуски превоз на сваких пола сата, почев од 16 до 3 сата после поноћи.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Поводом Светског дана шума: Озелењено 130 хектара деградираних рударских површина

Шуме су „плућа“ планете, чувајмо их Обнављање шумских екосистема и повећавање територије п…