Почетак Актуелно „Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

26 друго читање
0
3
2,385

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89,37 одсто акција канадске компаније Nevsun Resources Ltd. која у Бору развија пројекат Чукару Пеки као налазиште бакра светске класе. – Чен Ђингхе (Chen Jinghe), председник компаније Зиђин: “Наставићемо да одржавамо чврсто опредељење компаније у примени безбедних, ефикасних и одрживих пракси у рударству… а у оквиру пројекта Чукару Пеки намеравамо брзо да развијемо Горњу зону и уведемо је у производњу што пре”

ВАНКУВЕР, КАНАДА / ФУЂИЕН, КИНА. – Према саопштењу канадске компаније Nevsun Resources Ltd. (од 28. децембра) компанија Zijin Mining Group Co. Ltd. успешно је обавила надметање за све њене емитоване и акције у оптицају. Зиђин је понудио шест канадских долара по акцији и за више од 1,66 милијарди канадских долара преузима безмало 90 одсто акција Невсуна. Уз напомену да је Невсун водећа компанија средњег обима која се бави прерадом тешких метала и да у Србији послује посредством компаније Rakita Eksplorejšn d.o.o. у саопштењу се наглашава да Невсун у Бору развија пројекат Чукару Пеки као налазиште бакра светске класе од изузетне вредности и потенцијала за Србију.
„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“ Поводом ове куповине председник компаније Зиђин Чен Ђингхе (Chen Jinghe) изјавио је: „Веома смо задовољни што смо купили Невсун и наставићемо да одржавамо чврсто опредељење компаније у примени безбедних, ефикасних и одрживих пракси у рударству. Такође, радићемо са нашим партнерима у Еритреји како бисмо додатно продужили радни век рудника Биша и истражили нова лежишта. У оквиру пројекта Чукару Пеки у Србији намеравамо брзо да развијемо Горњу зону и уведемо је у производњу што је пре могуће„.
Директор Невсуна Питер Кукијелски (Peter Kukielski) додаје: „У име Одбора директора Невсуна, желео бих да се захвалим нашим акционарима, партнерима и нашем руководећем тиму за остваривање овог изузетног исхода за акционаре Невсуна„.
„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“ У поменутом саопштењу објашњава се да су акционари до крајњег рока (17:00 сати по Источном стандардном времену – време у Торонту – 28. децембра) продали укупно 276.820.575 (двеста седамдесет шест милиона осамсто двадесет хиљада и петсто седамдесет пет) акција Невсуна, што је око 89,37% укупног броја. Испуњени су и сви остали услови понуде неопходни за реализацију ове трансакције, па је Зиђин, путем своје подружнице, преузео све депоноване акције и платиће за њих укупно C$1.660.923.450 (једну милијарду шесто шездесет милиона деветсто двадесет три хиљаде и четристо педесет канадских долара) у року од три радна дана.
„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“ Поред овога, Зиђин је (у складу са важећим канадским законима о хартијама од вредности), продужио период који је на располагању акционарима Невсуна да понуде своје преостале акције у оквиру Понуде за 10 дана, до крајњег рока који истиче у 17:00 (по Источном стандардном времену) седмог јануара 2019. године. Акционари који их понуде у том продуженом периоду добиће, такође, шест канадских долара по акцији, а износ ће им бити исплаћен у року од три радна дана од наведеног “крајњег рока”. Нема гаранција да ће Зиђин додатно продужавати Понуду након “крајњег рока” и Невсун је препоручио својим акционарима да без одлагања дају понуду за преостале акције како би правовремено добили своју накнаду.
„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“ Из података којима су у Невсуновом саопштењу представљене две комапније наведимо да је Ziđin Majning Grup Co. Ltd, који је недавно преузео Рударско-топионичарски басен Бор, “основан 1993. године, са седиштем у Фуђиену, Кина, и водећа је глобална рударска компанија специјализована за истраживање и развој злата, бакра, цинка и других минералних сировина. Компанија управља широким портфолијем, који се првенствено састоји од злата, бакра, цинка и других метала кроз инвестиције у Кини и више од девет земаља. Зиђин је листиран на берзама у Шангају и Хонг Конгу са тржишном капитализацијом од приближно 10 милијарди америчких долара”.
За Nevsun Risorsiz Ltd. се каже “да је власник 100 одсто права на истраживање високо рангираног пројекта бакра Чукару Пеки – Горња зона – и 60,4 одсто права на истраживање Чукару Пеки – Доња зона. Чукару Пеки – Доња зона је заједнички подухват са Фрипорт-Мекморан Екплорејшн Корпорејшн (Friport) који тренутно поседује 39,6 одсто права на истраживање, а након завршетка студије изводљивости Nevsun Risorsiz Ltd. ће поседовати 46 одсто права на истраживање, а Фрипорт 54 одсто. Невсун генерише прилив готовине од рудника бакра и цинка Биша у Еритреји, који је 60 одсто у власништву компаније.”

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Пропуштено због застоја на кривељском копу „испеглали“ бољим садржајем

Са бакром на плану Иако због санације траке и примарне дробилице у новембру нису стигли до…