Почетак Екологија Зиђин решен у намери да створи здраво радно и животно окружење

Зиђин решен у намери да створи здраво радно и животно окружење

0 друго читање
0
1
978

Месец безбедне производње и заштите животне средине

Под слоганима „Поштујте законе и прописе о безбедности, будите лично одговорни” и “Изградимо заједно чист и диван свет” јуна ће бити реализоване бројне акције и обуке из области БЗНР и екологије. – За само две недеље више од трећине запослених најновијим едукативним методама освежило је знање о безбедности на раду. –До сада у заштиту животне средине уложено 162 милиона америчких долара – Нових сто хектара рекултивисаних и озелењених површина
СЗЦ.
– У циљу унапређења безбедности производње и заштите животне средине, компанија у јуну традиционално појачава активности на овим пољима. До краја месеца обавеза свих сектора и огранака биће да спроводе различите акције и обуке, као и да провером тренутног стања запазе и уклоне све неправилности које би угрозиле безбедност запослених и нарушиле еколошки поредак. У свим фабрикама и погонима постављени су транспаренти са слоганима „Поштујте законе и прописе о безбедности, будите лично одговорни” и “Изградимо заједно чист и диван свет” као подсећање и мотивациона порука запосленима да подрже главна начела компаније и да заједно створе здраво окружење за живот и рад. Зиђин од самог почетка свог пословања у Србији подстиче запослене да негују здраве навике у области безбедности и заштите животне средине.
До сада је уложено 162 милиона америчких долара у разне пројекте озелењавања, санирања вишедеценијиских еколошких проблема јаловишта, загађеног ваздуха и водотокова, али главна порука са врха менаџмента је да компанија има амбиције да се улагања и активизам интензивирају. Кажу да само заједно са запосленима могу привести крају све започете пројекте како би све активности ускладили са визијом о зеленим рудницима.
У току су бројне еколошке обуке, а њихови главни садржаји обухватаће иновације у технологији за превенцију и контролу загађења, тумачење политика у вези смањења емисије угљен-диоксида и упознавање са технологијама за рекултивацију деградираног земљишта. Менаџмент компаније је чврсто уверен да ће унапређеним знањем и вештинама запослени лакше испуњавати захтеве за очување здраве животне средине. Србија Зиђин Копер најављује акције озелењевања и рекултивисања додатних површина деградираног рударског земљишта, у којима ће учествовати и локална заједница, чије се потребе и захтеви будно прате и поштују. У току је рекултивација бране Калуђерица, бране 4 и 5 флотацијског јаловишта “Ваља Фундата”у Мајданпеку. Настављени су комплексни радови на озелењавању брана флотацијских јаловишта “Велики Кривељ”. У плану је озелењавање још 100 хектара девастираних рударских површина.
На пољу безбедности интезивније ће се радити на уређењу путева и заштити од поплава, одрона и клизишта, а посебна пажња посветиће се стенским масама. На радилиштима и у свим пројектима изградње нових постројења повећана је контрола послова са повишеним ризиком, а за безбедност радника подизвођачких фирми, такође, је одговоран Зиђин. Менаџмент компаније води рачуна да производњу на коповима и у фабрикама усклади са временским приликама и спречи топлотне ударе и повреде код запослених због високих летњих температура.
Јун је и месец бројних обука за безбедан рад, а запослени су најновијим едукативним методама освежили знање о томе како се поступа у случајевима инцидената и изненадних непогода, али и о безбедном руковању новом опремом у модернизованом технолошком процесу. За само две недеље обуке из безбедности на раду и противпожарне заштите похађало је 2 200 радника. У овом периоду организовано је пет великих практичних вежби из противпожарне заштите, а значајна средства уложена су у куповину опреме за личну и колективну заштиту, као и за апарате за гашење ватре најмодерније генерације. Посебна пажња посвећена је едукацији ученика и студената који су на стручној пракси.
Надомак циља нула повреда и нула инцидената, радници и руководиоци охрабрени су да уочене неправилности пријаве и на тај начин сачувају здравље и живот својих колега.
Ови послови су свакодневица за раднике Зиђина, али ће напредак у области безбедности и екологије бити бржи ако се уложи већи напор. Након сумирања резултата компанија ће лакше поставити више стандарде у овим областима за добробит свих запослених и целе заједнице.

Још повезаних текстова
В Д.Лилић Петровић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Успостављање побратимским односа између Бора и Лонгјанга

Миликић: Чврсте пријатељске везе између два далека града Иницијатива о братимљењу постоји …