Почетак Актуелно Зиђин удружио младост и искуство за зеленији Мајданпек

Зиђин удружио младост и искуство за зеленији Мајданпек

0 друго читање
0
0
499

Пошумљена још једна брана јаловишта „Ваља фундата“


У масовној акцији пошумљавања на брани 5 флотацијског јаловишта „Ваља фундата“ у Мајданпеку посађено више од 2.000 садница црног бора. – До сада је у кругу рудника и око производних погона озелењено 60.000 квадратних метара девастираног земљишта и посађено око 60.000 садница различитог дрвећа, каже Јагодинка Богдановић. – Чен Фапинг; Детаљним планом за ову годину предвиђео је да се озелени још 29.000 квадратних метара девастираног земљишта

РБМ. – Србија Зиђин Копер организовала је (3. маја) још једну масовну акцију пошумљавања. На брани 5 флотацијског јаловишта „Ваља фундата“ у Мајданпеку, на раније озелењеној површини од два хектара, посађено је више од 2.000 садница црног бора. Снаге су удружили мајданпечки средњошколци, чланови пензионерског удружења „Бакар“ из овог града и запослени у компанији. Неки су први пут учествовали у радној акцији, док су се старији присетили сличних активности у коима су давно били актери. Локална заједница се све чешће одазива на позиве компаније, да помогне реализацију њених еколошких иницијатива, па сви заједно стварају лепшу и зеленију слику о рударским градовима на истоку Србије.

Мајданпечки пензионери, углавном бивши радници Рудника бакра Мајданпек, радо су прихватили учешће у радној акцији јер су , како кажу, свесни колико је раније брига о животној средини била у сенци производње руде бакра.

Одзив чланова нашег удружења био је изненађујуће велики, тако да смо дали значајан допринос пошумљавању ове површине. Ово није прва акција у којој смо подржали компанију Зиђин. Раније смо имали прилику да обиђемо производне погоне у којима смо некад радили. Неки од нас су овде због носталгије, јер смо у руднику провели читав радни век, а други су у младости били учесници радних акција и знају колико је важно да заједно радимо за чистији и зеленији Мајданпек. Надам се да смо и мотивисали ученике да наставе нашим стопама и не пропуштају овакве еколошке и друштвено корисне акције – рекао је председник Удружења пензионера општине Мајданпек Миодраг Драгошан.

Из Службе за заштиту животне средине у РБМ кажу да је подршка локалне заједнице на путу компаније да изгради зелене руднике и имплементира концепт одрживог рударства непроцењива.

Сви су били вредни, па је садња једногодишњих садница четинара завршена пре кише. До сада је у кругу рудника и око производних погона озелењено 60.000 квадратних метара девастираног земљишта и посађено око 60.000 садница различитог дрвећа. Црни бор се показао као најотпорнији за ове услове, па је на ту врсту пао избор и да оплемени косину бране 5 јаловишта „Ваља фундата“– каже заменица руководиоца Службе за заштиту животне средине у РБМ Јагодинка Богдановић.

Заменик генералног директора Чен Фапинг рекао је да је од доласка Зиђина, само у овом огранку, у заштиту животне средине уложено 23 милиона долара, а да је за заштиту вода, земљишта и ваздуха у Мајданпеку ове године опредељено више од три милиона долара.

Детаљним планом за ову годину предвиђено је да се озелени још 29.000 квадратних метара девастираног земљишта. Циљ је да максимално смањимо утицај рудника на животну средину. Овакве акције биће организоване и убудуће, јер је брига о екологији један од приоритета у пословању Зиђина и радујемо се подршци локалне заједнице – нагласио је он.

Још повезаних текстова
В Д.Лилић Петровић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Између два рударска празника у пензију отишло 195 радника Србија Зиђин Копер

Нема више тензија, стигла им је пензија На традиционалној свечаности у клубу „Zijin“ у Бре…