Почетак Екологија Zijin наставља да рекултивише деградирано земљиште у Бору и Мајданпеку

Zijin наставља да рекултивише деградирано земљиште у Бору и Мајданпеку

4 друго читање
0
0
582

Хидросетвом до нових зелених површина

Овом методом биће озелењена 22 хектара деградиране земље у Мајданпеку, најпре на брду „Кома“ изнад града, где је планирана и изградња првог зеленог парка. – На исти начин биће „излечени“ и хектари деградираног земљишта у околни Бора, јер ће хидросетва бити изведена у рудничким зонама „Великог Кривеља“, „Новог Церова“ и „Заграђа“. – Биолошка рекултивација досад реализована на површини 727.000 квадратних метара, а у акцији обнављања вегетације посађено 170.000 садница
SZC
. – Serbia Zijin Copper је не тако давно обећала забринутим Мајданпечанима да брдо „Кома“ изнад њиховог града неће порушити у потрази за бакром и златом, већ да баш тамо планира изградњу зеленог парка, налик ботаничким баштама које красе руднике у власништву кинеске корпорације широм света. Ово обећање компанија је почела да реализује најпре хидросетвом косих површина на мајданпечком копу „Северни ревир“ и појаса око транспортног система и тамошње нове флотације. Овом методом биће озелењена 22 хектара деградиране земље у Мајданпеку, а пројекат ће се потом наставити озелењавањем равних површина за које се увелико припрема терен, као и уношењем свећа, растиња и дрвећа.
Хектари деградираног земљишта у околини Бора биће на исти начин „излечени“. Хидросетва ће бити изведена у зони транспортног система и примарног дробљења рудника „Велики Кривељ“, потом у појасу око рудника „Ново Церово“ и дуж приступног пута ка руднику креча у „Заграђу“.
Хидросетва представља једноставан и брз начин озелењавања великих и врло неприступачних површина. Травнате површине које се добију после хидросетве су једноставне за одржавање, захтевају мање воде и отпорније су на сушу. Поступак подразумева прскање земљишта смешом семена, воде, ђубрива и заштитног малча, након чега врло брзо, за пет до седам дана, настаје зелени покривач.
Биолошка рекултивација досад је реализована на површини 727.000 квадратних метара, а у акцији обнављања вегетације посађено је 170.000 садница.
Идући путем зеленог и одрживог развоја, и то подруку са екологијом, Serbia Zijin Copper је у заштиту животне средине до фебруара ове године уложила 170 милиона долара, а до краја 2022. инвестираће још 50 милиона долара.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Генерални директор похвалио руководиоца Одељења за безбедности у кривељској флотацији

Славици Милосављевић уручена захвалница за професионалан и савестан рад Захваљујући њеном …