Почетак Актуелно Zijin поклонио Србији националну лабораторију

Zijin поклонио Србији националну лабораторију

42 друго читање
0
0
3,738

Недавно, Zijin Mining Group је, у сарадњи са BGI Group (Mammoth Foundation и Tencentom), донирао Србији две националне лабораторије за молекуларно откривање заразних узрочника. Те две лабораторије биће одвојено смештене у Београду и Нишу, а ону која ће се налазити у Нишу у потпуности финансира Zijin Mining Group, преко њених подружница у Србији, тј. Serbia Zijin Copper doo и Rakita Exploration doo.
Србија је 15. априла послала специјални авион у Кину за превоз лабораторијских инструмената и опреме у Београд. Србија ће постати прва европска земља у којој ће бити изграђене кинеске „Huo-yan лабораторије“. Након успостављања лабораторија, укупни капацитет тестирања достићи ће 3.000 узорака дневно, што ће знатно побољшати нови капацитет испитивања вируса корона у Србији и одиграти важну улогу у борби против епидемије у овој земљи.

Крајем 2018. године, Zijin Mining Group купио је РТБ Бор и рудник бакра „Чукару пеки“ у Србији и досад је обезбедио око 5.600 радних места за локалне становнике. Међу њима је РТБ Бор највећи кинески инвестициони пројекат у Србији. За реализацију пројекта требало је само три месеца, а 12 месеци да се створи вредност производње у износу од 526 милиона америчких долара и порески приход већи од 12 милиона америчких долара, што је довело до великих промена у свим аспектима РТБ-а Бор. Очекује се да ће комбинација ова два пројекта створити другу највећу базну индустрију у Европи. Председник Вучић је нагласио да је Zijin донео препород Борском округу и да представља прави пример страног улагања у Србији.
Александар Антић, министар рударства и енергетике и национални координатор Србије за сарадњу између Кине и CEEC-а „17 + 1“, присуствовао је церемонији примопредаје и изјавио: „Када је Кина раније доживела епидемију, Србија је била веома забринута и трудила се да помогне. Сада, када Србија има тешкоћа, и Кина нам је пружила велику подршку и помоћ, на чему смо им дубоко захвални. Људи две земље имају неизбрисиво „челично“ пријатељство, које се дубоко негује. Желим да изразим посебну захвалност Zijin Mining Grupi овде. Zijin је наш стратешки партнер. Радили смо заједно на стварању пословног модела, који је омогућио нашем Рударско-топионичарском басену у Бору да постигне веома успешан развој, који може нормално да функционише и у доба кризе. Zijin је овог пута донирао 571.000 USD за изградњу наше лабораторије у Нишу. Ово је једна од Zijinovih снажних иницијатива подршке као стратешког партнера, на чему ћу увек бити захвалан. Уз помоћ кинеских пријатеља и партнера, ми ћемо сигурно успети да победимо у овој броби против епидемије.“
Кинески председник Si Điping одржао је 14. априла телефонски разговор са српским председником Вучићем.
Si Điping је истакао да је однос Кине и Србије најдубљи међудржавни однос. Суочене са тешкоћама нове епидемије вируса корона, две нације демонстрирале су братство и пријатељство заклетих пријатеља. Кина саосећа због тренутне претње епидемије са којом се суочава српски народ. Кина је Србији обезбедила потребне материјале за медицинску заштиту и послала тим еминентних медицинских стручњака. И даље ће пружати помоћ и подршку Србији у борби против епидемије. Верује се да ће под снажним вођством српске владе храбри и неустрашиви српски народ успети да преброди епидемију што је пре могуће.
Si Điping је нагласио да се дубоко и посебно пријатељство између Кине и Србије ствара крвљу и вољом. Без обзира са којим се ризицима и изазовима суочавају, они ће само оплеменити челично пријатељство између Кине и Србије и учинити га неуништивим. Кина је спремна да сарађује са Србијом у чврстој одбрани међународног морала и промовисању солидарности и сарадње међународне заједнице, у настојању да заједно раде на превазилажењу тешкоћа. Верујем да ће свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије довести до боље будућности након заједничког искуства против епидемије. Желим да пријатељство између Кине и Србије траје вечно!
Вучић је рекао: „Веома ми је драго што видим да је Кина успешно контролисала епидемију. Када је српски народ у проблемима, Кина нам пружа помоћ, посебно тим кинеских медицинских стручњака који је пружио велику подршку и помоћ у превенцији и контроли епидемије у Србији. Увек ћемо задржати вашу помоћ у срцу. Кина даје српском народу наду да ће победити епидемију. Без обзира на потешкоће и изазове, српски народ ће увек бити искрен, поуздан и гвоздени пријатељи Кинеза. Србија ће учинити све што је могуће да се добро брине о кинеским грађанима у Србији. Желео бих да наставим да одржавам блиске контакте са председником Si Đipingom. Живело српско-кинеско пријатељство!“
Кинеска амбасадорка у Србији Čen Bo рекла је: „Прошле недеље су српска влада и кинески партнери потписали споразум о сарадњи у изградњи две „Huo-yan-ове лабораторије“ у Србији. Кинески стручњаци стигли су пре два дана. Данас смо ту да заједно поздравимо долазак лабораторијске опреме. Сарадња две стране је прагматична и ефикасна. Верује се да ће две стране наставити да раде заједно на унапређивању комплетирања лабораторија и њиховом стављању у употребу што је пре могуће. Увелико ће повећати капацитет испитивања COVID-19 у Србији и од великог су значаја за борбу против епидемије у Србији. Председник Si Điping јуче је имао телефонски разговор са председником Вучићем и поновио је да ће Кина наставити да пружа помоћ и подршку Србији у борби против епидемије. Кина и Србија су челични пријатељи и две земље ће наставити да се заједно боре док се не донесе победа у борби против епидемије. “
Simon Ling, заменик генералног директора Srbija Zijin Copper Doo, присуствовао је церемонији примопредаје у име Zijin Mining Group. Он је изјавио: „Као рударској компанији, Zijinu је првобитна намера и историјска мисија да развија рударску индустрију и да доприноси целокупном друштву. Кина и Србија имају часно и челично пријатељство. Када се Србија суочи са потешкоћама, Zijin Mining, као кинеско предузеће које улаже у земљу, више је него вољно да извршава своју друштвену одговорност. Поред обезбеђења новчаног фонда за опремање националне лабораторије, Zijin ће донирати и материјале за спречавање ширења епидемије Војводини, граду Бору и граду Мајданпеку. Потпуно сам уверен да COVID-19 може бити поражен на свеобухватан начин под снажним вођством Владе Србије, уз помоћ других земаља и предузећа и заједничким напорима свих српских народа.“
Наводи се да је лабораторија „Huo-yan“ интегрисано решење. Поред технологије детекције нуклеинске киселине вируса, такође има и технологију детекције антитела и технологију секвенцирања високе пропусности, која се користи за детекцију нуклеинских киселина. Не само да може да се утврди да ли је узорак заражен вирусом, већ такође ефикасно промовише праћење вируса и могуће мутације вируса. Након завршетка нове епидемије вируса корона, лабораторије се још увек могу користити у друге сврхе и наставити да играју важну улогу у осталим испитивањима вируса и медицинским истраживањима.

Још повезаних текстова
В admin
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Србија Зиђин Копер покренула делимичну производњу у „Новом Церову“

Србија Зиђин Копер данас је делимично поново покренула производњу у „Новом Церову“ и то на…