Почетак Актуелно Рударство Априлска производња у РБМ-у предуго без „ОК“ багера

Априлска производња у РБМ-у предуго без „ОК“ багера

4 друго читање
0
0
837

Теже до планираних ископина

 

Прва половина месеца у знаку тешкоћа у откопавању, али са добрим резултатима флотацијске прераде
Априлска производња у РБМ-у предуго без "ОК" багераРБМ
.- У производњи Рудника бакра Мајданпек током прве половине априла било је доста тешкоћа, пре свега, на копу јер се нису могли ослонити на „ОК“ багер који 20-ак дана, због проблема са хидрауличном пумпом, није радио. То се посебно одразило на остваривање плана раскривке, док су резултати на руди били повољнији, а флотацијске прераде сасвим задовољавајући.
Активности у првој половини априла одвијале су се на радилиштима „Јужни ревир“, „Исток 1“ и Андезитски прст, при чему је руда ископавана само са овог последњег. У подизању раскривке плански задатак је половично оствариван, док је на руди (са око 73 одсто) учинак био знатно повољнији. – Итензивнији рад на јаловини онемогућиле су тешкоће са хидрауличним багером, али и расположивост тешких возила која се, у просеку, сводила на осам-девет у раду – објашњава Горан Репеџић, главни пословођа производње на Површинском копу, додајући да би у другој половини месеца резултати морали да се поправе јер се очекује да се у раскривање на радилишту “Исток” укључи хидраулични багер.

У флотацијској преради су сасвим задовољни квалитетом концентрата који је продукт рада нових флотационих машина. Јелена Ђурић, управница Флотације, наводи да се тим који надгледа њихов рад уходава, али да су априлски резултати задовољавајући у погледу количина и квалитета предвиђених базним инжењерингом. Према подацима службе припреме, за 20 дана произведено је више од 880 тона бакра у концентрату, што је око 91 одсто предвиђеног за овај период, уз одговарајуће количине сребра и злата.
И током овог месеца, уз редовне производне задатке који су, као и увек, на првом месту, нису изостале и бројне обавезе око инфраструктурних објеката условљене планским проширењем површинског копа, а које практично представљају припрему за будући рад – каже Бранислав Томић, директор РБМ-а. – То су, такође, обавезе које се не могу одлагати и које захтевају ангажовање наших људи и механизације.
У РБМ-у очекују да у последњој декади априла производни резултати буду бољи.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…