Почетак Актуелно Рударство Августовска производња у Рудницима бакра Бор

Августовска производња у Рудницима бакра Бор

3 друго читање
0
0
39,351

Највише раскривке у овој години

 

Само у североисточном делу копа „Велики Кривељ“ багер „комацу“ у августу откопао 900 хиљада тона јаловине. – Тврда руда са најнижих етажа копа „Церово“ смањује капацитете прераде. – У борској „Јами“ разуђена рудна тела (испод 17. хоризонта) повећавају ангажовање транспортно-утоварне механизације. – Захваљујући добром раду Фабрике креча „Заграђе“, флотације у Бору и Мајданпеку нису набављале комадни креч од других произвођача
Августовска производња у Рудницима бакра БорРББ
. – Погони који послују у саставу „Рудника бакра Бор“ (зависно предузеће Рударско- топионичарског басена Бор) у августу су забележили ове пословне резултате: два милиона и 850 хиљада тона ископина, близу милион и 800 хиљада тона раскривке, милион и 50 хиљада тона руде са средњим садржајем 0,278 процената бакра у руди и 2.300 тона бакра у концентрату.
Судећи према откопавању раскривке, август је најбољи месец у овој години – коментарише августовску производњу Видоје Адамовић, технички директор РББ-а. – Мали подбачај у руди настао је првенствено на површинском копу „Церово“ због прераде тврђе руде са дна копа која је неповољна за дробљење и млевење, али и због мање производње у погону „Јама“ који је у неповољној ситуацији због разуђености рудних тела.

Производни рапорт борских рудара у августу, рашчлањен по погонима, изгледа овако:

Коп и флотација „Велики Кривељ“

Површински коп „Велики Кривељ“ је носилац производње у рударству и постиже све боље резултате у откопавању јаловине како би достигао планирана два милиона тона месечно. У августу је овде скинуто око милион и 700 хиљада тона раскривке, што је највећа месечна производња у овој години.
На јаловини се најбоље радило у североисточном делу копа. У том захвату багер „комацу“ откопао је 900 хиљада тона раскривке – истиче Видоје Адамовић.
На кривељском копу у августу је откопано око 900 хиљада тона руде (садржај 0,27 посто бакра у руди), што је нешто мање од плана јер је уско грло било у припреми минералних сировина према флотацији. У исто време дато је 1.800 тона бакра у концентрату:
Поштујемо захтеве технолошког процеса у новој топионици када је реч и о садржају влаге и о квалитету концентрата бакра – напомиње Адамовић. – У кривељској флотацији завршена је аутоматизација процеса производње и добро функционише. Уз додатна подешавања анализатора сада иде доказивање параметара. Добро функционише и нова церовска линија. Завршавамо и покривање хале за ту линију како бисмо спремно дочекали зимски период и избегли нежељене застоје због замрзавања. Пре зиме и ниских температура све ће бити покривено и затворено.
У току је ојачање колектора испод флотацијског јаловишта „Велики Кривељ“. Овде се ради интензивно док временски услови то дозвољавају. Ако се ради овим темпом, радови ће бити завршени за месец дана. Сада се, због суше, контролише прилив воде у Кривељску реку, а и сам њен ниво је мали, па се несметано ојачава колектор испод кривељског флотацијског јаловишта
.

„Церово“

На површинском копу „Церово“ у августу је забележен подбачај због откопавања руде са најнижих етажа јер је та руда тврда и неповољна је за уситњавање, па смањује капацитете прераде. Прерађено је око 170 хиљада тона руде, што је 75 процената од плана.
Иако је руда са најнижих етажа „Церова“ тврда, бар је флотабилна, па је искоришћење 82 процента. Са садржајем 0,25 посто бакра у руди, „Церово“ је дало близу 350 тона бакра у концентрату. Јаловина је откопавана само у делу где се коп проширује, док се руда откопавала највише у нижим деловима лежишта – каже Адамовић.

„Јама“ и борска „Флотација“

Услови подземне експлоатације у Басену Бор веома су неповољни. У борској јами рудна тела су разуђена, па је неопходно повећано ангажовање транспортно-утоварне механизације. То се највише односи на рудна тела испод 17. хоризонта. Капацитет утовара и транспорта је смањен због превоза руде ускопом до дробилице на 17. хоризонту. То је и највећи разлог што је погон „Јама“ у августу производни план испунио са 65 процената.
Флотација „Бор“ у августу је прерадила сву количину јамске руде, као и топионичку шљаку из нове топионице.

Фабрика креча „Заграђе“

Фабрика креча „Заграђе“ у августу је произвела више од 4.100 тона комадног креча за потребе производног процеса у флотацијама у Бору и Мајданпеку. Раде две пећи и дневно у просеку произведу близу 140 тона креча, па у августу флотације у Бору и Мајданпеку нису набављале креч од других произвођача.
После ремонта једне пећи и њеног превођења са мазута на угаљ, радимо ремот и друге пећи која ће, такође, бити преведена са мазута на угаљ јер је то јевтиније и смањује трошкове производње. Ремонт ће бити комплетан и подразумева зидање пећи и електромашинске радове. Праћење параметара рада пећи биће аутоматизовано – напомиње Видоје Адамовић.
Завршетак ремонта ове пећи очекује се око 20 септембра. После тога, када у Заграђу буду радиле све три пећи, дневна производња комадног креча биће већа од 200 тона. То ће обезбедити потпуну стабилност производње у флотацијама у Бору и Мајданпеку.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…