Почетак Актуелно Металургија Августовски производни биланс металурга бољи од јулског

Августовски производни биланс металурга бољи од јулског

2 друго читање
0
0
1,380

Претопљен сав концентрат

Прерада никада није „падала“ испод 1.240 тона шарже, у просеку, дневно. – У августу топионичари дали 7.331 тону анодног, електртолизери 6.108 тона катодног бакра и „сумпораши“ 27.542 тоне киселине. – В. Јаношевић: Прошлог месеца поново „подигнута“ количина мобилисаног бакра на 4.549 тона, тако да се стварају предуслови да септембарска продукција буде боља од августовске

Августовски производни биланс металурга бољи од јулског ТИР. – Топионица је у августу примила укупно 6.451 тону бакра у концентрату, од чега 3.800 тона из басенских рудника (275 тона из Јаме, 1.800 тона из Рудника „Велики Кривељ“ и 1.800 тона из Рудника бакра Мајданпек), као и 2.651 тону из увозног концентрата (услужна прерада). Како је нагласио Владимир Јаношевић, извршни директор за ТИР, прерађена је сва пристигла количина концентрата, што значи да је крај месеца завршен са празним бедингом. Тачније, све што се прими истог дана се и претопи. Произведена је 7.331 тона анодног бакра (236 тона, у просеку, дневно је испоручивано Електролизи).
Августовски производни биланс металурга бољи од јулског Крајем месеца (29. августа) дошло је до квара на главном мотору дуваљке, тако да су, по реалној процени, изгубљена три ливења са којима би топионичари достигли месечну продукцију 8.000 тона анода. Топионица је имала релативно добре параметре рада, као и прераду која никада није „падала“ испод 1.240 тона шарже, у просеку, дневно. У Енергани је произведено 400 мегават часова струје посредством нове турбине, што је значајан податак који говори да је флеш-пећ добро радила, па је било довољно топлотне од које смо добили електричну енергију. Имали смо изливене коректне аноде, па Електролиза није имала примедби на њихов квалитет – нагласио је Јаношевић.
Резултат овако доброг рада Топионице одразио се и на домете у Фабрици сумпорне киселине који су у августу достигли 27.542 тоне монохидрата. Увек се држи 4.000-5.000 тона на залихама (2.000 тона је потребно за процес).
Августовски производни биланс металурга бољи од јулског Из Електролизе је у августу изашло укупно 6.108 тона катодног бакра, од чега је 3.856 тона „црвеног“ метала „извучено“ из сопствених сировина. Параметри се држе у добрим границама, почев од ретура који је износио 14,55 одсто (12,78% од почетка године). Електролиза је у септембар ушла са 4.549 тона мобилисаног бакра (око 700 електролитичких ћелија је у раду), тако да се стварају предуслови да септембарска продукција буде боља од августовске. Регенерација је забележила изванредну производњу – 110 тона бакар-сулфата (плавог камена). РЈ за производњу племенитих метала, такође, „прати“ катодни бакар. – У септембар смо закорачили са добрим предиспозицијама, имамо довољно мобилисаног бакра. Ако наставимо да радимо као у августу, производња у Топионици и Електролизи ће сигурно бити и боља – подвукао је наш саговорник.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…