Почетак Актуелно Металургија Августовски рапорт металурга

Августовски рапорт металурга

5 друго читање
0
0
44,400

Колико концентрата – толико катода 

Металуршки капацитети током августа прилагођавани приливу концентрата бакра. – Пратећи погони ТИР-а радили уобичајено, а вишак топлотне енегрије у Енергани искоришћен за производњу електричне енергије. – Повећан прилив концентрата бакра крајем августа гарантује више катодног бакра у септембру
Августовски рапорт металургаРТБ, ТИР
. – Из рудника у Бору и Мајданпеку током августа у борску Топионицу допремљено је 2.569 тона бакра у концентрату. Рудници „Велики Кривељ“ и „Церово“ испоручили су 1390 тона, „Мајданпек“ 797, а из борске „Јаме“ и шљаке стигле су на прераду 382 тоне бакра у концентрату. Из тих сировина у Топионици је произведено 2.666 тона анода (просечно 86 тона дневно) и у Електролизи 2.133 тоне катода (дневни просек близу 69 тона). Електролиза је у септембар ушла са 1.460 тона бакра у електролитичким ћелијама (такозвани мобилисани бакар).
Августовски рапорт металургаУ августу смо прерадили све количине концентрата које су из рудника и флотација стигле у топионицу, иако смо 73 и по сати „обарали“ конверторе због екологије. Наиме, толико смо заустављали производњу по акционом плану о прекиду производње чим концентрација сумпор-диоксида пређе дозвољену границу – каже заменик директора ТИР-а за производњу и развој Владимир Јаношевић.
Фабрика сумпорне киселине у августу је произвела 7.551 тону киселине (просечно 243 тоне дневно) и нема залихе јер је пласман унапред обезбеђен.
И пратећи погони ТИР-а радили су уобичајено: Енергана је уредно снабдевала Електролизу топлотном енергијом за процес рафинације, а вишак је искоришћен за производњу електричне енергије – просечно од 0,8 до један мегават на час. Транспорт ТИР-а (друмски и железнички саобраћај) успешно је пратио целокупну производњу у августу.
Vladimir-JanosevicУспешно су пословали и погони за прераду бакра: према захтевима тржишта произведена је 251 тона дипформинг жице, док је у Ливници бакарних легура произведено сто тона производа (90 тона на линији за производњу бронзе и десет тона у ливници фазонских одливака) и око тоне разних производа арматуре. У „Златари“ је у августу завршена и шеста (од почетка године) кампања у производњи злата и сребра.
Иако су задовољни производњом у августу, у Топионици и рафинацији бакра РТБ-а Бор очекују још боље производне резултате у септембру:
Очекујемо већу производњу катодног бакра јер смо већ у првој декади септембра напунили три секције електролитичких купатила. У августу је било у раду 236 електролитичких ћелија, а сада већ раде 304 ћелије, што омогућава производњу за 300 до 400 тона катода више него у августу. То ће омогућити да и наши пратећи погони више производе, пре свега, сумпорну киселину (до 10 хиљада тона) и бакар-сулфат (плави камен) за које постоји обезбеђено тржиште – истиче Владимир Јаношевић.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…