Почетак Пензионери Басенски инвалиди рада друге и треће категорије остварују своје право

Басенски инвалиди рада друге и треће категорије остварују своје право

5 друго читање
0
0
1,049

Коначна решења за пензију

 

Б. Спасковски: Садашња Влада и Министарство за рад и социјална питања подржали су наш захтев, дали инструкције и послали ново упутство за поступање Фонду ПИО којим се налаже да нам се врати сума коју је РТБ уплатио Фонду ПИО. – М. Антић: Само за инвалиде рада друге и треће категорије РББ-а и ТИР-а, у номиналном износу без камата, Фонд ПИО дугује Басену 500 милиона динара

Басенски инвалиди рада друге и треће категорије остварују своје правоРТБ. – Басенски инвалиди рада друге и треће категорије са привременим решењима, њих око 270, најзад ће добити коначна решења за пензију и тако постати равноправни са онима који су у првој или без категорија, као и са радницима који редовно одлазе у пензију. Ову лепу вест саопштио им је лично Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а, 3. јуна, на скупу у Великој сали Дома културе.
Максимално смо се потрудили да решимо проблем који није био у законодавству, већ у администрацији. Одлучено је да се ваше право од сутра остварује, а најкасније за два месеца биће решено за све вас. Садашња Влада и Министарство за рад и социјална питања подржали су наш захтев, дали инструкције и послали ново упутство за поступање Фонду ПИО којим се налаже да нам се врати сума коју је РТБ уплатио Фонду ПИО, а реч је о преко 500 милиона динара. Наиме, било је уплаћено за вас, али није за све запослене колико их је тада било у компанији, па нису дозвољавали да се решава ваше питање. Сада сте ви издвојени и ваш статус се дефинитивно регулише – поручио је челник комбината бакра.
Мирјана Антић, заменик генералног директора РТБ-а за економска питања, објаснила је хронологију дешавања, истичући да је „Фонд ПИО, који је био узрочник ове наше заједничке муке, схватио где је годинама грешио“.
Басенски инвалиди рада друге и треће категорије остварују своје правоНије реч о новцу, јер РТБ не дугује ни динар по основу доприноса за пензијско осигурање ни за једног радника – ни за оне који су у међувремену отишли у пензију ни за радно активне запослене. Проблем је био у уредби коју је 2003. Управа Фонда ПИО донела као интерни акт, али акт који има последице на све њихове кориснике. Њиме је ваше право на пуну пензију, односно признавање накнаде коју примате као посебан додатак на вашу зараду, преостале радне способности и њено укључивање у пензијску основицу било условљено доказима за уплату свих пореза и доприноса за све запослене. Ако су регулисана права по основу пензијског доприноса, а за вас као и све друге запослене јесу, не можете бити грађани другог реда у односу на људе који нису инвалиди рада друге и треће категорије, јер мањка нека друга пореска обавеза. Тако сте, нажалост, све до ове најновије промене тог упутства били оштећени зато што накнада зараде коју сте уредно примали од свог послодавца (који има законско право да ту накнаду рефундира од Фонда ПИО) није могла бити укључивана у пензијску основицу, а ви добијете коначна решења и пуну пензију по том основу – рекла је Антићева и додала:

Послодавац је требало да обезбеди докуменат, односно потврди да је за све запослене платио порез на зараде и допринос за здравствено осигурање и за незапослене. РТБ је годинама имао проблеме у пословању, али смо регулисали доприносе за ПИО и за здравствено осигурање наших радника и чланова њихових породица. Међутим, чињеница је да нисмо измирили пореске обавезе. И поред те околности, они који нису инвалиди без проблема одлазе у пензију, док су инвалиди рада материјално оштећени, јер та накнада, упркос томе што смо на њу уредно плаћали и порез и допринос за здравствено осигурање, није могла бити укључена у основицу. Ново упутство прекида ту праксу, а обавеза је и Фонда ПИО и нас као послодавца да хитно завршимо овај посао. Рефундација је услов за укључивање ваше накнаде у пензијску основицу, а сада се право на рефундацију стиче уколико документујемо да смо уплатили. Ми смо то учинили, а Фонд треба да промени своја правила контроле и признавања ових докумената која смо им подносили, да уважи наше обрачуне и рефундира нам око 500 милиона динара (само за инвалиде рада друге и треће категорије РББ-а и ТИР-а).
Басенски инвалиди рада друге и треће категорије остварују своје правоСастанак пословодства са бившим радницима РТБ-а покушали су да прекину сталним упадицама, у више наврата, представници удружења УНИС, па је договорено да наредни сусрет, када ће Спасковски разговарати са људима који нису могли да чују одговоре на своја питања, буде уприличен 5. јуна у сали Рудника бакра Бор. Бивши радници Басена придружили су се након таквог договора Спасковском и захвалили му се што ће њихова дугогодишња мука бити решена. Сибин Фирановић, бивши радник Топионице, са 30 година стажа, рекао је: – Очекујемо да ће директор одржати обећанаје и да ће наш проблем решити до краја лета.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Пензионери

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…