Почетак Безбедност и заштита Безбедност и здравље на раду у предузећима РТБ-а

Безбедност и здравље на раду у предузећима РТБ-а

2 друго читање
0
0
1,096

„Басен на нивоу европског просека“

 

РТБ. – Степен инциденције (број повреда на раду у односу на број запослених) ове године вишеструко је мањи него ранијих година, а у скоро половини случајева повређивања на раду реч је о повредама које су се десиле без директног учешћа запослених у радном процесу. Конкретно, повредне листе издаване су због уједа паса луталица приликом доласка или одласка с посла, због повреде јагодице средњег прста, због болова у леђима приликом подизања крпе и сличних апсурдних ситуација (проклизавање, саплитање, незгодно стајање).
Безбедност и здравље на раду у предузећима РТБ-аИма, међутим, случајева и које су борски лекари окарактерисали као „повреда на раду“, а да запосленом није издата повредна листа. А, повредне листе издаване су, на пример, зато што је радник, при скидању плочице тешког возила, замахом чекића себе ударио по палцу, зато што су се, рецимо, при уласку радника у кабину возила, врата сама затворила и пригњечила му прст. Има и примера да је радницу приликом обиласка погона ујео пас луталица за потколеницу, па другог за лист леве ноге, па трећег док се враћао с посла. Испада да нас пси луталице уједају где стигну и кад стигну. У повредној листи једног од радника наведено је „када га је колега позвао, погледао је ка „отвору“ крана и том приликом му је упала прашина у око“. Други радник добио је повредну листу на којој пише да је „приликом кретања са радног места до кабине за одмор осетио бол у леђима“. Интересантно је и да су седморица, после минималних интервенција лекара, одустали од коришћења статуса повреда на раду – истиче помоћник генералног директора РТБ-а за БЗНР, ЗОП и екологију Саша Перишић.
Басен предузима све мере и радње у складу са законима Републике Србије, а у њих су имплементирани европски стандарди и норме, конвенције европских комисија и органа, као и тзв. обичаји добре праксе у области безбедности и здравља на раду (БЗНР). Уосталом, РТБ је, како каже Перишић, сертификован у складу и са ОХСАС 18001 – тренутно важећим светским стандардима у овој области.
Безбедност и здравље на раду у предузећима РТБ-аКомбинат бакра је у претходне две-три године потпуно ревитализовао и обновио већину својих постројења. Обављамо редовне прегледе опреме, буке, услова радне околине, лекарске прегледе радника (свих који раде на местима са повећаним ризиком), контроле злоупотребе алкохола и психоактивних супстанци. Тиме покушавамо да у свим предузећима обезбедимо радне услове који ће омогућити да ниво безбедности буде по закону и правилницима. Јер, свако је одговоран за своје, али и за здравље других и не сме да га угрожава на било који начин. Сматрам да смо у делу безбедности и здравља на раду ништа мање успешни него било која друга фирма која се бави овим и оваквим послом у Европи и свету. Примера ради, подаци из 2015. године у Јужноафричкој Републици казују да су имали 77 смртних повреда, а та година је оцењена као једна од најуспешнијих – закључио је Перишић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…