Почетак Безбедност и заштита Безбедност на раду у РТБ-у мора се подићи на максимални ниво

Безбедност на раду у РТБ-у мора се подићи на максимални ниво

2 друго читање
0
0
907

Стална едукација радника у овој области

 

Знање у области БЗНР мора се периодично обнављати, као и контрола ношења заштитних средстава, понашања, провера алкохола и психоактивних супстанци – рекао је генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски. – Не можемо више дозволити да прелазимо преко тога – свако мора да сноси своју одговорност – додао је челник комбината бакра
Безбедност на раду у РТБ-у мора се подићи на максимални нивоРТБ
. – Са жаљењем прихватамо оно што се недавно догодило раднику борске флотације када је остао без руке. Надлежни органи ће рећи своје о томе шта се десило и, када дођу до истине, предузеће се одговарајуће мере. Све са циљем да се то не би поновило. Али, зато још више морамо едуковати људе у области безбедности и здравља на раду, како би схватили да је сваки потез, пре свега, у њиховим рукама и у њиховој глави. Знање у области БЗНР се мора периодично обнављати, као и контрола ношења заштитних средстава, понашања, провера алкохола и психоактивних супстанци, чак и свакодневно како се то чини у компанијама на Западу. Дакле, безбедност на раду морамо подићи на још виши ниво – истакао је Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а, на данашњем састанку са директорима басенских предузећа, управницима погона и радницима служби за БЗНР.
Безбедност на раду у РТБ-у мора се подићи на максимални нивоСтога ће сви басенски радници у наредних неколико дана поново бити „упознати“ са својим радним местом и потписом то потврдити, посебно они који су на радним местима са повећаним ризиком. На максималној безбедности инсистираће се, пре свега, тамо где су ротирајући делови, траке, транспортни системи, дизалице, багери, млинови, дробилице, пумпе, ограде, отвори, кранови, стазе, рад на висини. . . „Безбедност на првом месту“ биће исписано на тракама које ће бити излепљене у свим халама, посебно на оваквим местима, и свако ко ту ради мора да се са тим упозна.
Безбедност на раду у РТБ-у мора се подићи на максимални нивоПосебна опрезност мора постојати код агрегата који могу да изазову колективну несрећу. Зато је неопходна ванредна контрола сајли, колектора, трафо-станица, корпи за превоз материјала и људи, посматрање јаловишта, брана. Чак ћемо и преполовити период на који се то обавља у односу на онај који закон прописује. Такође и када је реч о ношењу ХТЗ опреме – затегнути комбинезони, шлемови, ципеле, заштитне наочаре. Нема милости ако се не носе, а деси се повреда – боловање неће бити плаћено стопостотно. Не можемо више дозволити да прелазимо преко тога – свако мора да сноси своју одговорност – нагласио је Спасковски.

А, одговорност ће поднети сви – почев од директора предузећа, „безбедњака“, управника погона, пословођа, бригадира. . . Њихово је да обилазе све што је законима о безбедности прописано, нарочито места са повећаним ризиком и бенефицираним радним стажом, разговарају са радницима, упозоравају их, упознају са опасностима.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…