Почетак Актуелно Металургија Благо оживљавање производње у Ливници бакра и бакарних легура

Благо оживљавање производње у Ливници бакра и бакарних легура

2 друго читање
0
0
1,182

 Боља снабдевеност сировинама

 

Од почетка године до 23. априла из нове ливнице изашло 347 тона одливака од месинга, а из фазонске 33 тоне. – Ремонт ливне пећи на линији бронзе. – Због дотрајалости, неопходно осавремењавање опреме и механизације
оживљавање производње у Ливници бакраРТБ БОР – ЛИВНИЦА
. – Ливницу бакра и бакарних легура у претходним месецима обележило је благо оживљавање производње. Тако је у марту нова ливница продуковала 97 тона (планирано 40 тона), а фазонска 18 тона од предвиђене 31 тоне. Иначе, из нове ливнице је од почетка године до 23. априла „изашло“ 347 тона одливака од месинга, пречника 80 мм х 350 мм (план је био само 40 тона, јер јануар и фебруар нису „ушли“ у њега), а из фазонске 33 тоне, што је око 40 одсто предвиђене количине (83 тоне). Иако ове бројке то не показују, фазонска ливница је стално била упослена – овде је изливена статуа рудара за хотел „Језеро“, клацкалице, љуљашке, ограде, стубови (230) постављени у граду и селима борске општине, као и бројни сувенири. Како нам је рекао управник овог прерађивачког погона Јелен Рашић, ливци очекују да крај године заврше билансом од 400 тона из нове и 350 тона производа из фазонске ливнице.
оживљавање производње у Ливници бакраНа линији бронзе до десетог априла одливено је 70 тона (у блоку). Тада смо порушили ливну пећ и почео је њен ремонт који ће, пошто има доста посла, трајати месец дана (до 11. маја). Такође, треба да се ремонтује и топионичка пећ на линији месинга и радове ћемо почети чим се укаже прилика. Осим тога, пружамо услуге и Топионици – пресовање секундарних сировина (жице), израда резервних делова (тапинг – блокова, бочних жакета, канала), утовар, истовар, отпрема жице, шљаке, као и бакарног праха из „Аероакве“. Наши одливци „иду“ на домаће тржиште, али и у извоз (недаво су четири камиона отишла у Италију). У односу на прошлу годину, значајно је побољшана набавка секундарних сировина и продаја производа – наглашава Рашић.
оживљавање производње у Ливници бакраПоред ових, наш саговорник истиче и проблем кадрова – недостају извршиоци у производњи, бравари, електричари… Ливница има 131 радника (са инвалидима, стално и повремено болеснима, као и онима који су још увек у Топионици и у другим погонима ТИР-а), од којих су 12 већ стекли услов за одлазак у пензију. Ту је још и неопходно осавремењавање опреме с обзиром на њену дотрајалост. – У фазонској ливници планирамо да топљење на нафту заменимо бутан – гасом, а у новој систем извлачења на линији бронзе. Модерна опрема има и монитор којим би се „пратила“ производња. То би требало најхитније набавити, али и утовариваче, виљушкаре, пошто је и механизација стара и често се квари – закључује Рашић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…