Почетак Актуелно Металургија Борски металурзи и у мају поизвели више катода из сопствених сировина

Борски металурзи и у мају поизвели више катода из сопствених сировина

8 друго читање
0
0
1,144
Борски металурзи и у мају поизвели више катода из сопствених сировина

 Задовољни двомесечним трендом

До краја месеца око 5,7 хиљада тона анода и 6.000 тона катода. – Из Електролизе све мање ретура, а у топионици драстично смањени хладни материјали на око 800 тона. Већ успевамо – каже Владимир Јаношевић, директор ТИР-а – да претопимо све што створимо преко дана и да смањујемо залихе настале током уходавања нове топионице. – Узлазни тренд у производњи племенитих метала и плавог камена
ТИР
. – Мај и април месеци су којима смо задовољни првенствено што је у растућим количинама добијених катода доста из сопствених сировина – каже директор Топионице и рафинације Владимир Јаношевић. – А, то нам је и циљ – да што више бакра извлачимо из наших концентрата, а мање из услужне прераде. Бројке које нам је изнео то потврђују: – За 25 дана маја ТИР је од басенских рудника примио 12.819 тона сувог концентрата, са 2.433 тоне бакра. Од Рудника бакра Бор добили смо и 339 тона бакра у концентрату од шљаке из флеш-пећи и 202 тоне од хладних топионичких материјала. Све заједно је око 3.000 тона бакра у сопстевним сировинама. У наведеном периоду примили смо на прераду и 7.809 тона увозног концентрата са 1.846 тона бакра тако да је ТИР укупно примио 4.820 тона метала у концентратима и, што је најважније, сав концентрат смо прерадили!
Данас је управо окончан тродневни, плански застој који је у Сумпорној искоришћен за просејавање катализатора са прве етаже контактног котла, пошто је запажен известан отпор у том делу који би временом растао, а у Топионици је очишћен аптејк и ојачан котао. Уједно је и прикупљен концентрат за наставак рада. – Резултат те прераде – каже Јаношевић – је 5.326 тона анода (213 тона на дан) и све то је испоручено Електролизи. Пошто до краја месеца имамо још два производна дана ми ћемо мај завршити са 5,5 до 5,7 хиљада тона анода. С обзиром на то да смо не тако давно имали по две-три хиљаде тона хладних материјала који се стварају у топионичкој хали, у мају смо их драстично смањили – на око 800 тона – прерадом у концентрат и директним убацивањем у конвертор. Већ успевамо да претопимо оно што створимо преко дана и још “скидамо” са залиха. Оно што се ствара у лонцима одмах враћамо у следећу конверторску операцију, а ове друге материјале богатије бакром, додатно чистимо и враћамо у флеш-пећ. На тај начин идемо ка циљу да, кад потрошимо залихе, претапамо онолико хладних материјала колико дневно створимо да би што мање кружили у процесу.

Ипак, бакроносни материјали који су се нагомилали због застоја, пожара у Сумпорној и других проблема на почетку рада нове Топионице, још неко време ће чекати прераду. Пошто сада линија за прераду шљаке у старој Борској флотацији прерађује хиљаду тона дневно, а топионичари у процесу стварају између 600 и 700 тона, остатак до хиљаду узима се са одлагалишта. Међутим, тамо је велика количина, па је потребан нешто дужи период да се све то преради. Према објашњењу нашег саговорника, конвертори су једно време тешко радили са хладним материјалима. Сада је много боље освојен и осмишљен њихов рад са бакренцима и хладним материјалима. Уграђена је и хаубу за тзв. секундарно одимљавање на трећем конвертору и први утисци су да солидно ради.
Електролиза је (26. маја) имала у ћелијама 4.969 тона тзв. мобилисаног бакра, а за претходних 25 дана произвела је 4.795 тоне све квалитетнијих катода. – Врло је важно – истиче Јаношевић – да Електролиза има све мањи проценат ретура, повратног бакра. За 25 дана топионици су предате само 592 тоне, што значи да је количина бакра која се “врти” у процесу смањена на 12,93 одсто, што је изузетно. До краја маја овај погон ће дати још хиљаду тона бакра тако да ћемо се и овог месеца приближити количини од шест хиљада тона, пошто дневно излази преко 200 тона катода. Јер, више немамо, као зимус, проблеме са обезбеђењем идеалних 60 степени за одвијање електролитичких процеса. Нова топионица и фабрике сумпорне киселине су у тесној технолошкој спрези и не могу да раде једна без друге, напомиње наш саговорник. Топионичка производња се аутоматски одржава на рад Сумпорне, и обрнуто. Сумопрна хвата 98 одсто гаса из Топионице и производи киселину. Овог месеца, до поменутог застоја ради просејавања катализатора, дала је 21.341 тону. – Другим речима, од око 7.000 тона сумпора из суве шарже у киселину смо – каже Јаношевић – превели 6.585 тона. То говори да фабрика добро ради и да је екологија на првом месту, јер тај сумпор није отишао на људе, на град.
Од мањих ТИР-ових погона директор ТИР-а указује на важну улогу старе Енергане која је директно повезна са новом Топионицом и Елекреолизом. Добија вишак паре из нове топионице и комплетну Електролизу снабдева топлотном енергијом. У случају застоја топионице два котла су увек спремна да Електролизи надоканде недостатк топлоте. Стара Енергана је том задатку одговорила, а посебно је дошла до изражаја зимус. Овај погон задужен је и за снабдевање ТИР-а и РББ-а (Церово и Борска флотација) техничком водом, а пошто је година почела са мало падавина, да би Борско језеро гарантовало довољно индустријске воде током лета, активирана је пумпна станица која већ месец дана препумпава воду из Бељевинске реке у Језеро. Са растом производње катодног бакра расте и продукција плавог камена из електролита Катодне рафинације и Златаре, па се у мају очекује преко 110 тона. Већа производња анода и катода подразумева и више анодног муља тако да је и Златара на том узлазном тренду. Ливница фазонских одливака (са 40-ак запослних) једини је погон који ради у оквиру Ливнице, највећим делом за потребе басенских рудника и ФОД-а. Линија бронзе и месинга, као и Арматуре (производња водомера) не раде јер немају ни тржиште ни сировине, тако да су запослени распоређени у Топионицу и Електролизу. У Фабрици бакарне жице, такође, ради само Синтерметалургија производећи ламеле за Војску, а остали радници су размештени по Топионици и, мањи број, у Електролизи. Фабрика соли метала има скромну продукцију сребро-јодида и сребро-нитрата. Кампањски произведе извесну количину и кад се залихе смање, активира погон.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…