Почетак Актуелно Металургија Једанаест одсто више бакра, без цента улагања

Једанаест одсто више бакра, без цента улагања

2 друго читање
0
0
978

Борски металурзи повећали прераду и појефтинили производњу бакра

Већом дневном прерадом постижемо боље економске ефекте, а притом не угрожавамо емисију из металуршких агрегата јер имамо апсолутну контролу над технолошким поступком добијања бакра, каже директор Топионице и рафинације. – Б. Спасковски: Ако уложимо не више од пет милиона долара у замену катализатора, ојачавање линија и појачавање протока гасова, односно „вуче“, годишња прерада се без икаквих проблема може подићи за 50 одсто
Борски металурзи повећали прераду и појефтинили производњу бакраРТБ
. – Металурзи из Бора произвели су у априлу 7.600 тона анодног бакра и тиме доказали да су пројектована прерада 400 хиљада тона концентрата и производња 80 хиљада тона катода годишње у новим металуршким постројењима – освојене у потпуности. Сада се циљају виши домети – прерада 550.000 тона концентрата и производња 100.000 тона катодног бакра идуће године у ово време, каже директор Топионице и рафинације Бобан Тодоровић.
Борски металурзи повећали прераду и појефтинили производњу бакраАприлска производња је 11 одсто већа од планиране, односно оне која је предвиђена дизајном нове топионице. Повећали смо дневну прераду на 1.550 тона шарже и тако сада постижемо боље економске ефекте на месечном нивоу. У исто време смо, што је врло важно, задржали планирано искоришћење метала и сумпора од најмање 98 одсто. Већа прерада, дакле, неће угрозити емисију из металуршких агрегата јер имамо апсолутну контролу над технолошких поступком добијања бакра – истиче Тодоровић.
Актуелна производња, како каже генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски, доказ је да часовни капацитет прераде у новој топионици може да се повећа за 20 до 25 одсто без иједног уложеног цента. Додаје да је презадовољан радом нових пирометалуршких постројења и чињеницом да су металурзи освојили нову технологију
Борски металурзи повећали прераду и појефтинили производњу бакраФлеш-смелтинг технологија је најмодернија у свету, она која сопствену сировину, сумпор из концентрата, троши као енергент. Борски металурзи су је освојили и савладали нешто што је светско савршенство. Они су победници технолошке и еколошке револуције! Већ смо повећали прераду и на тај начин појефтинили производњу, без цента улагања! Сада радимо на томе да створимо услове у којима ће ова топионица моћи годишње да преради 600-650 хиљада тона концентрата и то са минималним улагањем. Јер, ако уложимо не више од пет милиона долара у замену катализатора, ојачавање линија и појачавање протока, односно „вуче“, како то топионичари и сумпораши кажу, прерада се без икаквих проблема може подићи за 50 одсто. Притом, концентрацију сумпор-диоксида задржавамо на 125 пипиема. Уверен сам да то можемо да постигнемо, а доказ имамо у суседном Пиродопу који је дизајнирани капацитет прераде пола милиона тона концентрата годишње подигао на милион и 150 хиљада тона – каже Спасковски.
Повећањем капацитета прераде и производње обарају се режијски трошкови и рад нове топионице постаје исплатив. – Она је већ сада исплатива са еколошког аспекта, а биће још боље када уложимо у рударство и тако дођемо до више сопственог концентрата – каже Спасковски.
Већу прераду сопственог концентрата, додаје он, гарантују већ оверене басенске рудне резерве „тешке“ милијарду и 355 милиона тона, али и новооткривена налазишта бакра и злата.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …