Почетак Актуелно Рударство Борски рудари: Бадава нам бенефиције кад не можемо у пензију пре педесете године

Борски рудари: Бадава нам бенефиције кад не можемо у пензију пре педесете године

3 друго читање
0
0
919

Људи, није фер

 

 
Иницијатива да се рударима Србије омогући пензионисање са навршених 40 година радног стажа, без обзира на године живота, покретана је у последње две године више пута. Рудари Бора, Мајданпека и Ресавице обраћали су се Минстарству за рад и социјалну политику, али узалуд. – Закон нам укида нешто што смо поштено и с муком зарадили и потире бенефицију која нам је дата. То је највећи проблем свих нас и доживљавамо га као „нож у срце“, каже Љубиша Миљковић. – Б. Спасковски: Подржавам захтев рудара јер овако њихова бенефиција не значи ништа, губи ефекат и дестимулише младе
Бадава нам бенефиције кад не можемо у пензију пре педесете годинеРТБ
. – Рудари борске Јаме Васа Несторовић и Небојша Мушић уместо да ову, као и ону претходну Нову годину, дочекају као пензионери и у кругу породице, још увек раде 700 метара испод земље. Уморни су, осећају се истрошено, кажу обојица. И Несторовић и Мушић имају са бенефицијама по 43 године радног стажа, али не могу у пензију јер немају 50 година живота.
Бадава нам бенефиције кад не можемо у пензију пре педесете годинеЗапослио сам се давне 1982. године. Радим као ВКВ рудар и са бенефицијом 12/18 имам пуне 43 године радног стажа. Шта ми то вреди кад сам шездесет пето годиште и тек 2015. пуним педесет. Не могу у пензију, а осећам да не могу више ни доле. Уморан сам. Није фер да нама који радимо најтежи посао закон не дозвољава да се пензионишемо, иако испуњавамо услов по годинама радног стажа – прича Мушић.

Парадокс

Бадава нам бенефиције кад не можемо у пензију пре педесете годинеДруги проблем који доноси Закон о пензијско-инвалидском осигурању потпуно је супротан ономе са којим се суочавају рудари. Он „качи“ послодавца. –У „Јами“ имамо 65 људи из администрације који су стекли један од два услова за пензију, али неће да оду док не испуне оба и то закон дозвољава. Њима је лепо, примају плату која је изнад басенског просека и не желе да „падну“ на пензију. Нуђено им је чак да ослободе радно место и да, уместо њих, у непосредну производњу уђу њихова деца. Ни то не желе. Седе тако по канцеларијама, раде онолико колико морају и чекају тај максимум – мушкарци 65, а жене 60 година живота. То закон дозвољава?! Нажалост, синдикат ту не може да утиче, то држава мора да реши – каже Љубиша Миљковић.

Његов камарат Васа је две године старији и ове 2013. ће, поред већ одавно испуњеног првог, стећи и други услов. Прославиће у мају 50. рођендан и, након тога ће, како каже, коначно моћи да се одмори и више посвети породици. – Без обзира на то што ћу за пар месеци по сили свих овоземаљских закона отићи у пензију, мислим да није у реду да нам већ две године разни министри обећавају да ће променити тај закон и пустити нас да к’о људи одемо у заслужену пензију. Треба да дођу млади и јаки, они су будућност, а не ми – резигнирано ће Несторовић.
Бадава нам бенефиције кад не можемо у пензију пре педесете годинеИницијатива да се рударима Србије омогући пензионисање са навршених 40 година радног стажа, без обзира на године живота, покретана је у последње две године више пута. Рудари Бора, Мајданпека и Ресавице обраћали су се тим поводом неколико пута и Минстарству за рад и социјалну политику, али узалуд. – То је највећи проблем свих рудара и доживљавамо га као „нож у срце“. Тај закон, овакав какав је, укида рударима нешто што су поштено и с муком зарадили и што нам, једноставно, следује. Потире ту бенефицију која нам је тако великодушно дата јер нам се, у ствари, онемогућава остваривање права на материјалну сигурност. Бадава се нама у радној књижици пише 18 уместо 12 месеци кад на крају радног века дођемо до непремостиве препреке која се зове старосна граница. Бадава нам бенефиције кад не можемо у пензију пре педесете годинеДеси се, зато, да многи од нас искористе пре педесете ону другу могућност и стигну до 45 година стажа, па се тако пензионишу. Тога у развијеним држава нема, то је апсурд! У Аустралији, рецимо, рудар са 20 календарских година проведених на раду аутоматски иде у пензију. Код нас, међутим, рудари треба да проведу најмање 30 календарских година у руднику да би испунили старосни услов! – каже председник Самосталног синдиката Рудника бакра Бор Љубиша Миљковић.
Бадава нам бенефиције кад не можемо у пензију пре педесете годинеГенерални директор Рударско-топионичарског басена Бор Благоје Спасковски апсолутно подржава рударе и слаже се да су измене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању у том правцу неопходне. – Ако је опредељење Владе Републике Србије да, уз енергетику и пољопривреду, улаже и развија рударство, онда се морамо изјаснити и подржати рударе Бора, Мајданпека, Ресавице, Лецеа и њихов захтев да, након испуњења стажа са бенефицијама, не чекају педесету да би отишли у пензију. Бадава нам бенефиције кад не можемо у пензију пре педесете годинеУ супротном, бенефиција не значи ништа, губи ефекат и додатно дестимулише младе да се баве рударством. Значи, јавља се контраст. Само подршком за ову измену закона Србија са рударством иде напред, а будућност јој је управо та грана јер је уистину богата минералним ресурсима – категоричан је Спасковски.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Генерални директор похвалио руководиоца Одељења за безбедности у кривељској флотацији

Славици Милосављевић уручена захвалница за професионалан и савестан рад Захваљујући њеном …