Почетак Актуелно Рударство Будућност у „четвртом захвату“

Будућност у „четвртом захвату“

1 друго читање
0
0
944
Будућност у "четвртом захвату"

Нове рударске машине, бољи услови рада, већа производња и добра плата враћају осмех на лица рудара. –На површинском копу „Велики Кривељ“ задовољство се огледа и у припремању „Четвртог захвата“ који ће, заједно са петим и шестим захватом, обезбедити руду бакра у наредних 20 година

– Ни сунце ни киша не сметају рударима на површинском копу „Велики Кривељ“: грејдери равнају транспортне путеве када је киша, а нове цистерне их поливају када је врућина, па нема прашине. Без обзира на временске услове, свако ради свој део посла, а Видоје Адамовић, управник Површинског копа „Велики Кривељ“, сваког јутра обилази своје рударе. Заједно са управником спуштамо се теренским возилом серпентинама површинског копа. Успут срећемо и нову и стару рударску механизацију: грејдере, багере, бушилице, тешке камионе… Пролазимо цео површински коп све до ивице према Кривељу и Бучју. Циљ посете је такозвани „Четврти захват“, будућност кривељског површинског копа, који ће, заједно са петим и шестим захватом, обезбедити руду бакра у наредних 20 година.
И брже и боље

Златимир Симић
Златимир Симић
У центру „Четвртог захвата“, у облаку прашине, ради нова бушилица „атлас копко ДМЛ“: припрема бушотину за минирање да би материјал багером био утоварен у камионе дампере. Бушач Златимир Симић налази време за кратак разговор. На копу „Велики Кривељ“ ради три и по године, на овој бушилици годину и по:
– Нова бушилица је у свему боља и бржа. Са њом је и лакше и једноставније радити, па су и учинци већи. Откако смо добили нову механизацију, све иде и брже и боље. Већу производњу прате и веће плате, па знамо да радимо и за своју и за будућност комбината – оптимиста је млади бушач Златимир Симић.
Као да је сунце огрејало Крај већ завршених бушотина раде минери. Међу њима је и палилац мина Миладин Беловић, са 32 године радног стажа један од најстаријих у овом послу. Богато искуство му даје право и да замера и да хвали:
– До пре четири године мислио сам да рударство у Бору нема перспективу. Али доласком нових људи и нове механизације Бор као да је сунце огрејало.
Миладин Беловић
Миладин Беловић
Све сигурније стајемо на ноге: производња се повећава, млади рудари се запошљавају, резигнацију су заменили осмех и задовољство.
Сада и стари и млади своје обавезе испуњавају професионално. За то су добро плаћени и зато се иде напред. То се најбоље види одавде, из производње. Заслуга за то је заједничка: од радника, преко пословође и управника до генералног директора – оцењује Миладин Беловић.
Искусни минер богато искуство радо преноси младим колегама:
-Посао минера захтева смиреност и одговорност и за себе и за друге. Не учи се на брзину, него годинама. У овом послу нема опуштања. Као млад од старијих сам „крао“ занат, учио сам очима. У мом радном веку није било грешака, јер у овом послу нема се право на грешку. Зато сада волим да богато искуство што боље пренесем младима као рођеној деци. Биће ми задовољство да сутра, када одем у пензију, свако од њих каже: „То сам од Беловића научио“.
Већи учинак – већа зарада
Драган Вануцић
Драган Вануцић
Пратећи технолошки процес на копу, у „Четвртом захвату“, стижемо и до возача тешких камиона. Они, када их багер утовари, одвозе јаловину и руду. Свако зна свој посао и своју маршруту. Нови багери и нови камиони повећавају учинак, мада су и неки стари још у употреби. Ови стари понекад морају у радионицу – на поправку или ремонт. Таква судбина задесила је возача тешких камиона Драгана Вануцића који на копу „Велики Кривељ“ ради 12 година:
– Возимо и нове и старе камионе. Разлика је велика: нови имају климатизовану кабину, што добро дође на тропским врућинама овога лета, у бољим условима боље и брже се ради, па су и учинци већи и више се заради. Много нам помаже и нова пратећа механизација за одржавање транспортних путева. Све то даје нам вољу да боље радимо, а у добром расположењу боље и сарађујемо. Кад посао добро иде, сви су задовољни – закључује возач Драган Вануцић. Закључак возача тешких камиона Драгана Вануцића потврђују и остали рудари, а сменски пословођа рударске производње на копу „Велики Кривељ“ Далибор Јовановић истиче да је рударима потребно обезбедити добре услове и пустити их да раде и резултати неће изостати:
– Познајем менталитет рудара јер сам три године радио као рудар у борској јами и 14 година већ радим на површинском копу „Велики Кривељ“.
Далибор Јовановић
Далибор Јовановић
Од 2000. до пре две године није било куповине нове механизације. Ово је сада друга песма. Сада видимо перспективу и знамо зашто радимо. Са новом механизацијом, у бољим условима рада и са већом платом и производња мора бити већа – каже пословођа Далибор Јовановић.
Будућност кривељског копа
Радови у „Четвртом захвату“, што је, у ствари, четврта фаза проширења површинског копа „Велики Кривељ“, почели су у мају 2011. године.
Видоје Адамовић
Видоје Адамовић
До сада је скинуто 17,5 милиона тона јаловине и дато 200 хиљада тона руде чији је садржај бакра много већи него у садашњим лежиштима на копу. Не само због тога, „Четврти захват“ је будућност кривељског копа:
-„Четврти захват“ је део комплетног пројекта проширења површинског копа „Велики Кривељ“ који обухвата четврти, пети и шести захват. У та три захвата има 215 милиона тона руде и 230 милиона тона јаловине, што обезбеђује производњу у наредних 20 година. На површинском копу „Велики Кривељ“ истражене и оверене рудне резерве износе 400 милиона тона, па је будућност копа осигурана за 40 година – закључује управник копа Видоје Адамовић са којим, истим путем али у супротном правцу, напуштамо површински коп „Велики Кривељ“ остављајући рударе да раде оно што најбоље умеју.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…