Почетак Актуелно Металургија Јулски производни домет металурга очекиван с обзиром на планирани ремонт

Јулски производни домет металурга очекиван с обзиром на планирани ремонт

8 друго читање
0
0
2,270

Побољшани сви технолошки параметри

У јулу топионичари дали 7.050 тона анодног, електртолизери 4.737 тона катодног бакра и „сумпораши“ 28.011 тона киселине. – В. Јаношевић: И Топионица и Сумпорна су после ремонта радиле врло добро, па можемо бити задовољни како је обављен. – У јулу поново „подигнута“ количина мобилисаног бакра на близу 4.000 тона, тако да се стварају предуслови да августовска продукција буде боља од јулске

ТИР. – Топионица је у јулу примила укупно 5.631 тону бакра у концентрату, од чега 4.038 тона из басенских рудника (225 тона из Јаме, 1.882 тоне из Рудника „Велики Кривељ“ и 1.930 тона из Рудника бакра Мајданпек), као и 1.593 тоне из увозног концентрата (услужна прерада). Како је нагласио Владимир Јаношевић, извршни директор за ТИР, прерађено је 25.833 тоне сувог концентрата и произведено је 7.050 тона анодног бакра (227 тона, у просеку, дневно) који је испоручен Електролизи. Очекивано искоришћење „црвеног“ метала из свежих (сопствених) сировина достигло је 98,2 процента (пројектовано 98,5%), чиме су овде, такође, веома задовољни и спремни да га у августу поправе.
Другог јула је почела прва производња у овом месецу, јер смо тада „изашли“ из планираног годишњег ремонта Топионице и Фабрике сумпорне киселине. Проблем су била та два дана док смо напунили флеш-пећ, а остало време после ремонта смо ефективно радили. Прерада је била врло коректна, пошто је ремонт добро обављен (три кључне активности били су радови на електрофилтеру, санација котла у Топионици, као и сејање катализатора у Сумпорној). Јулски производни биланс ТИР-а је одличан, с обзиром на то да прва два дана после ремонта није било продукције. Да је било, „изашли“ бисмо на 7.500 тона анода, колико је и било планирано. Топионица је после ремонта радила врло добро, па можемо бити задовољни како је обављен. Иста ситуација је и са Сумпорном где су, такође, завршене све предвиђене активности. Резултат тога је да су у јулу сви технолошки параметри били у пројектованим границама, а неки и побољшани. Свакодневно пратимо и сатне извештаје – који од технолошких параметара, поготово на флеш-пећи, одступа. Сада су сви у дозвољеним границама. Ту, првенствено, мислим на температуре које су критичне у филтерима, котлу, пећи, раслојавање. Прогноза је да ће август бити добар месец када је реч о производним дометима, јер имамо све предуслове, а први је добро обављен ремонт – нагласио је Јаношевић.
Фабрика сумпорне киселине пратила је производњу у Топионици, „покупила“ и прерадила сав гас и у јулу дала 28.011 тона киселине. Увек се држи 4.000-5.000 тона на залихама (2.000 тона је потребно за процес). Реч је о неопходним, минималним залихама, што говори да се сва произведена количина сумпорне киселине испоручи купцима.
Из Електролизе је у јулу изашло укупно 4.737 тона катодног бакра, од чега је 3.350 тона „црвеног“ метала „извучено“ из сопствених сировина. Наш саговорник наглашава да генерално могу бити задовољни овим резултатима имајући у виду да је овај погон остао шест дана без анода, да је дошло до наглог пражњења електролитичких ћелија, тако да се смањио мобилисани бакар, а производња зато била нешто мања. Међутим, све је ово било очекивано, с обзиром на планирани ремонт. Параметри се држе у добрим границама, почев од ретура који је у јулу био 16 одсто (12,57% од почетка године). У јулу је поново „подигнута“ количина мобилисаног бакра на близу 4.000 тона (за комерцијалну употребу), тако да се стварају предуслови да августовска продукција буде боља од јулске. Регенерација је забележила изванредну производњу – 120 тона бакар-сулфата (плавог камена). РЈ за производњу племенитих метала, такође, прати катодни бакар.
Јаношевић додаје да су прерађивачки металуршки погони „непромењена прича“. У Ливници бакра и бакарних легура ради само Ливница фазонских одливака, и то стандардни програм, првенствено за потребе басенских рудника РББ-а и РБМ-а (израда чаура, наливање лежајева). Ситуација је иста и у Фабрици бакарне жице – нема могућности за пуштање линије дипформинг жице с обзиром на њен велики капацитет и недостатак тржишта. Тамо тренутно ради само погон синтер-металургије. У прерађивачким погонима остао је минимални број радника, док су остали распоређени у Топионицу, Сумпорну и Електролизу.
После ремонта и нова енергана веома добро ради, будући да су поправљени параметри на котлу-утилизатору у Топионици. Бележи се изванредна продукција паре, па је после дужег времена и производња електричне енергије близу пројектоване (25 мегават часова). Стара Енергана је током застоја Топионице обезбеђивала топлотну енергију за потребе Електролизе и осталих погона, као и индустријску и пијаћу воду. Такође, овде су наставили припрему старих котлова за предстојећу грејну сезону, када је потребно догревање за рад агрегата у предузећу. Транспорт ТИР-а је и овог месеца био на висини задатка. Превезао је, допремио и претоварио сав терет. Опслужио је све погоне ТИР-а и део РББ-а (домаћим концентратима бакра, хладним материјалом, кварцом и свим неопходним репроматеријалима) .
Успешно смо пребродили сезону годишњих одмора, јер се у јулу обично осећа недостатак радне снаге. То се овог пута није одраазило на производњу у ТИР-у, већ смо са радницима који су остали завршили ремонт и пребродили све остало – закључује Јаношевић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…