Почетак Актуелно Металургија Децембарски  биланс топионичара  рекордан у минулој години

Децембарски  биланс топионичара  рекордан у минулој години

2 друго читање
0
0
789

Произведено близу 5.000 тона анода

 

Велика залиха концентрата на почетку месеца као последица застоја због ремонта, високо временско искоришћење агрегата, прерада шарже са већим садржајем бакра – утицали су да Топионица забележи рекордну месечну продукцију у 2014. години – каже Гордана Виденовић, руководилац Службе техничко-технолошке припреме Топионице

ТОПИОНИЦА. – Децембарски производни биланс топионичара од 4.971 тоне анодног бакра остаће упамћен као рекордан у минулој години. Последњег месеца 2014. у овај металуршки погон примљено је 16.347 тона влажног концентрата бакра, са 2.624 тоне „црвеног“ метала, а прерађено је 27.726 тона шарже (894 тоне дневно). Остварено је и велико временско искоришћење агрегата од 97,60 процената, јер су застоји били само 17,30 часова.

Неколико фактора је утицало да Топионица забележи рекордну месечну продукцију у децембру, од којих су: велика залиха концентрата као последица застоја због ремонта; прерађивана је шаржа са вишим садржајем метала, а забележено је и велико временско искоришћење агрегата. Рад са бакренцима, који садрже већу количину бакра, омогућио је да конверторске операције буду краће, самим тим убрзан је рад анодне рафинације, што је довело до тога да је 27 дана (од укупно 31) било ливења анодног бакра – наглашава Гордана Виденовић, руководилац Службе техничко-технолошке припреме Топионице.
Захваљујући оваквом раду погона, залихе концентрата и „црвеног“ метала у њему са почетка месеца (15.304 тоне, односно 2.616 тона бакра) смањене су на 6.150 тона, односно 973 тоне, а забележена је и мања потрошња нормативног материјала по тони произведеног анодног бакра.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…