Почетак Актуелно Металургија Добар старт металурга на почетку нове године

Добар старт металурга на почетку нове године

4 друго читање
0
0
1,421
Добар старт металурга на почетку нове године

Највише бакра из сопствених сировина

За 18 дана јануара топионичари дали 3.880 тона анодног, електртолизери 3.453 тоне катодног бакра и „сумпораши“ 15.789 тона киселине. – В. Јаношевић: . – Надамо се да ћемо се поправити до краја месеца с обзиром на то да се не очекују екстремно ниске температуре. – Смањење ретура у Електролизи последица чињенице да из Топионице излазе квалитетније аноде

Добар старт металурга на почетку нове године ТИР. – За 18 дана јануара Топионица је примила укупно 3.456 тона бакра у концентрату, од чега 1.917 тона из басенских рудника (124 тоне из Јаме, 989 тона из Рудника „Велики Кривељ“ и 803 тоне из Рудника бакра Мајданпек), као и 1.538 тона из увозног концентрата (услужна прерада). Како је посебно нагласио Владимир Јаношевић, директор ТИР-а, сва количина пристиглог концентрата је прерађена, а из ње је произведено 3.880 тона анодног бакра (216 тона, у просеку, дневно) и све испоручено Електролизи. Фабрика сумпорне киселине „пратила је“ производњу у Топионици, „покупила“ и прерадила сав гас и за 18 дана дала близу 15.789 тона киселине.
Добар старт металурга на почетку нове године Зимски услови почетком јануара су стандардни као и сваке године. Ништа није посебно и драстично осим проблема са влажним концентратима који се замрзавају приликом транспорта на „минусним“ температурама, што отежава рад и смањује капацитет Топионице. Надамо се да ћемо се поправити до краја месеца с обзиром на то да се не прогнозирају екстремно ниске температуре, што погодује раду Топионице. Очекујемо да стабилизујемо производњу и радимо већим капацитетом у овом погону – нагласио је Јаношевић.
Добар старт металурга на почетку нове године Из Електролизе је за 18 дана изашло укупно 3.453 тоне катодног бакра, од чега је 1.950 тона учешће бакра из сопствених концентрата, што посебно охрабрује, јер су од њега и ефекти највећи. Јаношевић као посебно важан податак истиче да се проценат ретура и даље „држи“ у врло добрим границама (за 18 дана просек је 13,06%). Ових дана у електролитичким ћелијама за производњу катода мобилисано је преко 4.424 тоне бакра, од чега је преко 2.100 тона из сопствених сировина. Почетком јануара забележена је и изузетно добра продукција бакар-сулфата (85 тона за 18 дана или четири тоне просечно дневно). Погон за производњу племенитих метала „прати“ катодни бакар и тамо се кампање одвијају редовно.

Електролиза је добро радила, а овдашњи примарни задатак јесте да што више смањимо ретур (повратни материјал), како би „кружило“ што мање бакра. Иако се на овоме интензивно ради, и даље има места за додатно смањење. То је, првенствено, последица чињенице да из Топионице излазе квалитетније аноде доста уједначене по тежини и хемијском саставу, што омогућава Електролизи да ради са много мањим ретуром – рекао је директор ТИР-а.
У Ливници бакра и бакарних легура ради само Ливница фазонских одливака, и то стандардни програм, првенствено за потребе басенских рудника (залевање чаура и лежајева). Транспорт ТИР-а је са постојећим људима и утоварном механизацијом превезао и претоварио сав концентрат и остали материјал (опслужио све погоне ТИР-а и део РББ-а). Стара Енергана је у овом периоду радила интензивно пуним капацитетом (котао број седам), како би снабдевала Електролизу топлотном енергијом.
Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…