Почетак Актуелно Металургија Електролиза радно обележила своју славу Спасовдан

Електролиза радно обележила своју славу Спасовдан

2 друго читање
0
0
1,229

У знаку великих испорука

 

Купцима испоручена 20 шлепера катодног бакра најбољег квалитеата, 18 тона плавог камена и 3,2 тоне селена отишло за Пољску. – Од почетка године произведено 25.540 тона катода и 436 тона плавог камена. – Што више катодног бакра, а мање ретура основни је циљ у наставку године – каже управница Јелена Маринковић Стоилковић
ЕЛЕКТРОЛИЗА
. – Славским обичајима на почетку смене (сечење колача, послужење вином, житом…) и забавом у поподневним сатима, Електролиза данас обележава своју славу Спасовдан. Славска атмосфера, међутим, није утицала на домете који се од овог погона свакодневно очекују. Напротив, на њеном стоваришту смењује се шлепер за шлепером и како нам рече управница Јелена Маринковић Стоилковић данас ће купцима бити испоручено 20 камиона најквалитетнијег бакра, док је из њеног погона за производњу бакар-сулафата за Пољску отпремљено 18, а за Јагодину четири тоне плавог камена. Пољацима су испоручене и 3,2 тоне селена.
На лицима запослених запазили смо добро расположење, сви раде пуном паром да би вечерас отишли на забаву, а од 340 запослених две трећине се пријавило за славско дружење. Чак су и они који из одређених разлога не иду, прихватили да дођу мало раније на посао да би омогућили колегама да се провеселе.
Погодило се да баш данас испоручујемо купцима и катоде, и плави камен, и селен – каже управница која већ три месеца успешно води овај велики и важан басенски погон. – Од почетка године до данас произвели смо 25.540 тона катода и 436 тона плавог камена. У мају је (до данас) произведено 4.625 тона, а продате су 5.053 тоне катода. Иначе смо у јануару дали 5.523 тоне, у фебруару 4.009, у марту 5.158, априлу 6.225, а у мају, до данас, 4. 625 тона катода. До краја маја даћемо преко 6.000 тона. Овог месеца произведена је и 91,1 тона плавог камена, а продато 110. Производња бакар-сулфата је изузетна овог месеца, имајућиу виду да је у јануару била 90 тона, у фебруару 81, марту 81, априлу 92,5 а до краја маја сигурно ће достићи 110 тона, можда и више. Дакле, највећа производња од почетка године јер смо дневно производили најмање по 3,5 тоне, а све је унапред продато јер је реч о највишем тзв. пољопривредном квалитету.
Учинак Електролизе у наставку године, по речима управнице, тесно је везан за прилив анода из Топионице, а њихов циљ у Електролизи је да извуку што више катодног бакра, а да смање тзв. ретур. Неколико дана овог месеца он је био 12,82 одсто, што се може сматрати изузетним резултатом имајући у виду да је реч о мукотрпном послу, ручном улагању у ћелије, али су ефекти значајни.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…