Почетак Актуелно Металургија Електролизери отпремили 25 камиона катодног бакра у једном дану

Електролизери отпремили 25 камиона катодног бакра у једном дану

2 друго читање
0
0
1,953
Електролизери отпремили 25 камиона катодног бакра у једном дану

 Без иједне рекламације на квалитет

 

Електролизери су од почетка године до 20. фебруара произвели 9.489 тона катодног бакра (6.349 тона у јануару и 3.140 тона за 20 дана другог овогодишњег месеца). – Ускладили смо све наше параметре, добра је структура анода и квалитетан рад електролизера на кацама – рекла је Јелена Маринковић Стоилковић, управница Електролизе

Електролизери отпремили 25 камиона катодног бакра у једном дануЕЛЕКТРОЛИЗА. – Електролизери су од почетка године до 20. фебруара произвели 9.489 тона катодног бакра (у јануару 6.349 тона, од чега 98,56 одсто граде „А“ квалитета и 1,44 процента стандардног квалитета, и 3.140 тона за 20 дана другог овогодишњег месеца). Више од половине укупне јануарске продукције (3.427 тона) биле су катоде из сопствених сировина. Забележен је проценат ретура од 13%. Када је реч о упослености капацитета, она се кретала од најмање 558 до највише 700 ћелија у раду.
Максимално смо „извукли“ катодни из мобилисаног бакра. Усаглашени су сви наши параметри (температура, циркулација и концентрација бакра и сумпорне киселине у електролиту), као и структура аноде како по физичком изгледу тако и по хемијском саставу. Од укупне количине анода које су стигле (6.557 тона или 27.311 комада), вратили смо само 104 шкарт аноде. Резултат доброг растварања анода и таложења на катоди јесте већа концентрација бакра у електролиту који иде у Регенерацију, па је већа производња и бакар-сулфата. Са јануарских 146 тона плавог камена премашена је највећа месечна продукција од оснивања погона. Добре билансе бележимо и на племенитим металима (злату, сребру, платини, паладијуму и селену). Прошлог месеца произведена је и велика количина селена – 4.780 килограма, од којих се сутра отпрема 2.560 килограма – рекла је Јелена Маринковић Стоилковић, управница Електролизе.

Све што је произведено – испоручено је! Оборен је (30. јануара) још један рекорд у овом металуршком погону – максимална експедиција катодног бакра. Тада је отпремљено 25 камиона, односно 590 тона, што се досад није десило да се толико утовари у току једног дана. Наша саговорница поносно додаје да уопште није било рекламација на квалитет катода, чак су купци питали шта је урађено у прошлој години да их не буде. – То је последица чињенице да смо ускладили све наше параметре, добре структуре анода и квалитетног рада електролизера на кацама (уклањање кратких спојева). Десеторица новопримљених младих радника брзо су се уклопили и изузетно показали. За 20 дана фебруара произведено је 3.140 тона катодног бакра, од чега 1.844 тоне из сопствених сировина. Проценат ретура износио је 13,71% месечно, а 14. фебруара чак је „пао“ испод 13% (12,9%), што овде сматрају још једним рекордом. Сва количина ретура враћа се Топионици на поновну прераду, а мало дебљи за допуњавање групе у електролитичким ћелијама.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…