Почетак Актуелно Металургија Електролизери са оптимизмом ушли у друго тромесечје

Електролизери са оптимизмом ушли у друго тромесечје

6 друго читање
0
0
654

После зиме лакше се дише  

 

Априлски рапорт гласи 3.004 тоне, а четворомесечни 12.203 тоне катодног бакра. – Биланс осталих производа Електролизе већи од предвиђених, селена чак за 30 одсто. – Трошкови нормативног материјала у планираним границама

Електролизери са оптимизмом ушли у друго тромесечјеРТБ, ЕЛЕКТРОЛИЗА. – Електролиза је у априлу произвела 3.004 тоне катодног бакра, па је тако четворомесечни биланс достигао 12.203 тоне, што је мање од планиране количине за ову годину и остварене у истом лањском периоду. Драган Јовановић, управник Електролизе, објаснио је овај податак чињеницом да је реч о „зимском“ делу производње који је повезан са резултатима на басенским коповима и у Топионици и изразио уверење да ће се подбачај сигурно надокнадити до краја године. Истовремено, „црвени“ метал се добија и одбакривањем отпадних вода овог погона. Откад је почео да се примењује поступак електровининга, количине бакра добијене овим путем су се уједначиле и усталиле на пет-шест тона месечно. Тај материјал се крајем сваког месеца враћа у Топионицу на поновну прераду. Тренутно се проналазе начини побољшања руковања електролитом и бакарним муљем који настаје након процеса одбакривања, како би се олакшао рад запослених.
Електролизери са оптимизмом ушли у друго тромесечјеКада је реч о осталим производима из асортимана Електролизе, четворомесечни рапорт карактеришу учинци већи од предвиђених. Продуковано је 435 тона плавог камена или 11,5 одсто више од плана за ову годину. Почетком априла обављен је седмодневни ремонт, и то без ангажовања тзв. трећих лица него су сав посао завршиле службе машинског и електроодржавања. У наредном периоду овде је планиран и један већи захват – ремонт комплетне центрифуге, како би фабрика била потпуно оспособљена. У РЈ за производњу племенитих метала биле су три кампање прераде прженца. Параметри рада су добри, јер је крајем прошле године завршено детаљно президавање „доре“-пећи, тако да је линија топљења у пуној погонској спремности. Производња сребра, платине и паладијума кретала се у планираним границама, злата изнад, док је код селена забележен највећи скок од чак 30 одсто.
Електролизери са оптимизмом ушли у друго тромесечјеФабрика соли метала је имала кампању сребро-јодида који је потребан фабрикама за производњу противградних ракета. Квалитет је одличан, а наставак производње почеће након набавке сировине из увоза. – Ускоро следи испорука и партнерима у Хрватској, јер већ неколико година уназад имамо стандардног купца са тог тржишта и тако заокружујемо производњу и пласман робе ове наше радне јединице – каже Јовановић. У РЈ за производњу фотохемикалија успешно су „пропратили“ потребе басенских погона (Транспорта- ТИР-а, РББ-а и РБМ-а) за антифризом.
Електролизери са оптимизмом ушли у друго тромесечјеТрошкови нормативног материјала били су у оквиру планираних вредности. Електролиза има заокружено и дефинисано праћење потрошње индустријске воде. Знају се потрошачи, места утрошка, тачне запремине, води се рачуна о свакој капи. Постоји функционалан систем за сав вишак воде који поново може да се искористи. То су воде од хлађења уређаја, а уопште нису загађене и стално рециркулишу. Саниран је и део цевовода пијаће воде, тако да ће и њена потрошња бити сведена на неопходне количине. Електролиза, такође, има решено праћење и отпадних вода. Када је реч о потрошњи електричне енергије, претходио је зимски период када је мало повећана због догревања погона у новој електролизи, јер је запосленима потребно обезбедити радне услове прописане законом – истиче Јовановић.
Наш саговорник је на крају изразио очекивање да производња у мају свакако неће бити гора од априлске, за шта ће се потрудити око 300 радника Електролизе.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…