Почетак Актуелно Металургија Фабрика сумпорне киселине стабилизовала производњу

Фабрика сумпорне киселине стабилизовала производњу

2 друго читање
0
0
2,636

Дневно и до 1.200 тона

 

Правовремено и у рекордном року одрађен ремонт контактног котла и дела секције за прање и пречишћавање гаса, према оцени управника Зорана Алексова, побољшао је и остале параметре процеса, а пре свега вучу гасова из топионице. – За три месеца произведено 76.157 а до 25. априла још 21.968 тона киселине која је највећим делом испоручена домаћим купцима. – На залихама 8.610 тона, што је тек петина складишног простора

ФАБРИКА СУМПОРНЕ КИСЕЛИНЕ. – С обзиром на то да је у Фабрици сумпорне киселине почетком марта урађен ремонт контактног котла и дела секције за прање и пречишћавање гаса који долази са флеш-пећи, по просечној дневној производњи види се да се у њој сада одвија стабилан технолошки процес, током којег дневна производња достиже и 1.200 тона. Правовремено и у рекордном року одрађен ремонт, према оцени управника Зорана Алексова, побољшао је и остале параметре, а пре свега вучу гасова из топионице. До 25. априла (када смо разговарали са управником) Фабрика је, због санације пумпе за киселину на торњу за сушење гаса и планског застоја флеш-пећи, ефективно радила 20,84 дана а резултати су следећи:

Просечна дневна производња – каже Алексов – износила је 1.054 тоне, а укупно је дато 21.968 тона киселине. Месечно временско искоришћење агрегата је 86,1 одсто, а за протекли део године просек је 86,8 процената. Отпремљено је 21.892 тоне сумпорне киселине углавном купцима са домаћег тржишта, док је у извоз отишло 1.058 тона, што значи да се киселина не складишти, већ одмах иде на тржиште. Залихе на складишту (поменутог датума) су 8.610 тона, што је око 22 процента укупно расположивог складишног простора. На основу прерађеног концентрата и количине сумпора у прерађеној сувој шаржи, искоришћење сумпора је 87,64 одсто а просек за протекли део године 88,56.
Од Алексова смо сазнали да је Фабрика у првом тромесечју произвела 76.157 тона киселине, што је 82 процента планиране. – Производња је нешто мања од предвиђене – објашњава Алексов – због већ познатог застоја у марту ради санације катализатора у контактном реактору. У истом периоду отпремљено је купцима укупно 71.888 тона киселине. Највећи део ишао је, као и овог месеца, купцима на домаћем тржишту (67.102 тоне), док су извезене 3.592. Остатак од 1.193 тоне отпремљен је нашим погонима (Електролизи, Златари и Фабрици соли метала) који у својој технологији користе сумпорну киселину. Просечно временско искоришћење агрегата у првом тромесечју је нешто преко 87 процената.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…