Почетак Актуелно Металургија Флеш-пећ се увелико греје, расхладни котао спреман

Флеш-пећ се увелико греје, расхладни котао спреман

3 друго читање
0
0
961

Бренери букте, инсталације пуне 

Ускоро ће у пећи бити преко 800 степени, почеће подизање шибера и кроз котао отпадне топлоте кренуће прве количине врелих гасова које треба хладити – рекао нам је Бобан Њагуловић, главни инжењер за енергетику и енергофлуиде на пројекту нове топионице
Флеш-пећ се увелико греје, расхладни котао спреманНОВА ТОПИОНИЦА
. – Бренери флеш-пећи нове борске топионице од петог марта увелико букте, а упоредо са њеним загревањем (које ће трајати три недеље) припремају се и остали агрегати за изливање прве аноде по новој технологији. Један од тих агрегата је и котао-утилизатор у коме ће започињати прво хлађење и пречишћавање гасова. Према речима Бобана Њагуловића, главног инжењера за енергетику и енергофлуиде на пројекту нове топионице и фабрике сумпорне киселине, у флеш-пећи ће ускоро бити преко 800 степени, почеће подизање шибера и кроз котао ће кренути прве количине врелих гасова. Њиховим хлађењем почеће и производња паре (10 до 15 тона на сат) која ће имати вишеструку намену. Инструктор финског „Оутотека“, испоручиоца технологије, све то прати, али наши извршиоци већ воде грејање котла према потребној динамици и како буду расли радни параметри пећи тако ће расти и продукција паре.
Флеш-пећ се увелико греје, расхладни котао спреманОсновна функција котла отпадне топлоте – каже Њагуловић – јесте да системом цеви у његовим зидовима и унутрашњости, кроз које протиче специјално припремљена вода, започне хлађење гасова који ће излазити из пећи (око 30.000 нормалних метара кубних на сат). Њихова температура на улазу у котао биће између 1.270 и 1.300 стпени, а излазиће из котла охлађени на 350 степени. Тзв. налепци честица који ће се том приликом стварати са унутрашње стране котла отресаће се ударима специјалних електричних чекића монтираних споља и транспортером (редлером по дну котла) одвозити у посебне бункере, а из њих поново враћати у процес. Из котла, гасови ће прелазити у електрофилтер где ће се потпуно ослобађати честица, а онда се усмеравати на прање (у тзв. скрубер) и додатно хлађење након кога одлазе у нову фабрику за производњу сумпорне киселине. Тих гасова на димјаку неће бити!
Флеш-пећ се увелико греје, расхладни котао спреманКотао је дуг 34 метра, широк 10 и висок 26 метара. У систем његових цеви стају 43 тоне воде. На врху котла је тзв. парни бубањ у коме се ствара пара. При нормалном раду из њега се може очекивати 23,6 тона паре на сат. Радни притисак је 60 бари, а температура паре 275 степени. Пара из бубња одводиће се у нову Енергану за производњу електричне енергије, уз одузимање оних количина које су потребне за сва друга, пратећа грејања металуршких постројења. У самој топионици за сушење шарже, грејање воде и мазута, док ће се већи део парводом одводити у стару Енергану за потребе грејања, првентсвено, Електролизе, односно за припрему производње катодног бакра.

Топле пробе на котлу почеле су и пре почетка грејања флеш-пећи. Њима су претходила испитивања котла и цевовода на притисак која су обављена још половином јануара у присуству инспектора куће акредитоване од стране министарства. У фебруару је започето испирање котла, да би са грејањем пећи покренута процедура његовог хемијског третирања, тзв. искувавања. – Том приликом су додате извесне хемикалије које изазивају тзв. магнетизацију и стварање заштитног филма на унутрашњој површини цеви – објашњава Њагуловић. – И то је завршено, па котао сада само одржавамо, грејемо. Данас је темепратура воде у њему преко 160 степени, притисак је већ 20 бари. Вода кружи системом котла, свакодневно пратимо њен квалитет, а нешто паре из бубња на врху испуштамо преко вентила, док не почне производња и крену веће количине гаса које треба хладити.
Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…