Почетак Актуелно Рударство Флотација РБМ-а спремна за нове резултате

Флотација РБМ-а спремна за нове резултате

13 друго читање
0
0
1,234

Осам секција у раду

 

Одмах након пуштања у рад VII секције, која првих дана потврђује одлично обављен посао, почело је подизање V секције која, такође, 15-ак година није била у функцији. – Осам млинских секција омогућују значајно повећање капацитета прераде у овој и наредним годинама
Флотација РБМ-а  спремна за нове резултатеРБМ
.- Прошлогодишњим пуштањем у рад VI, а овог пролећа и VII млинске секције у Флотацији Рудника бакра Мајданпек учињен је још један велики корак у подизању капацитета прераде у складу са Пројектом реконструкције Флотације који мајданпечким флотерима омогућује да значајно увећају капацитет прераде.
Успели смо да после низа година, током којих је само неколико било у раду, имамо осам млинских секција – две мале и шест великих. Јер, сада раде III, IV, VI, VII, VIII, IX, X и XI секција – каже Жељко Михајловић, руководилац Пројекта реконструкције Флотације. – Мале имају капацитет од око 80-90 тона по часу, док је капацитет великих 140-150 т/х, као што је и предвиђено овим пројектом.
Пројекат повећања капацитета прераде је потрајао – подсећа управница Флотације РБМ-а Јелена Ђурић. – Пре три године имали смо три млинске секције. Захваљујући доброј организацији и планирању и изузетним ангажовањем запослених у одржавању, коришћењем нашег знања и искуства, уз снижене трошкове, комплетирали смо млинске секције за планирану прераду за ову и наредне године.

Шесту секцију смо подигли од самог темеља. Бушили смо све плоче погонског зупчаника, редуктора, заливали, обавили комплетан ремонт секције – каже Радован Вујовић, пословођа горње групе машинског одржавања, додајући да се око два и по месеца радило без одмора у првој и другој смени. – Све је, углавном, обављено сопственим снагама, мада су нам помогли људи из АД “Wоод” на грубљим пословима демонтаже, одвијања, затезања, притезања, док су уградњу великог и малог зупчаника, погонско центрирање и сервис редуктора обавили наши бравари. Реч је о огромном послу, од хале гребача до флотирања. Највише се чекало на гоњени зупчаник 188, за млин кугле. Када је стигао, имали смо све спремно, сервисирани погонски редуктор, моторе и одмах га уградили – испричао нам је Вујовић кога смо са екипом затекли на новом послу.
Нови велики задатак је V секција. И она није у функцији 15 година и на њој је много тога пропало, па следи демонтажа целог плашта и већи посао него на седмој секцији. Радимо упоредо са текућим одржавањем. За сада је стигао само плашт за млин са шипкама, имамо и гоњени зупчаник 188 за млин са куглама, док ће све остало морати да се набави. Много посла ћемо имати и око чишћења и демонтаже старих делова.
Притом подсећа да је мали број запослених, поготово у горњој групи на одржавању (укупно 18 радника, а некада је било четири пута више). Вујовић наглашава да би са већим бројем људи текуће одржавање могло да се појача, а застоји смање. – Овде је већина њих пред пензијом, а било би добро да своје знање и искуство пренесу млађим колегама.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…