Почетак Актуелно Рударство Флотација РБМ-а већ годину ради са новим машинама

Флотација РБМ-а већ годину ради са новим машинама

8 друго читање
0
0
797

Повећано искоришћење, расположивост, сигурност…

За годину дана, са изузетком пар кратких, планских, застоја на опреми скоро да није било.- Искоришћење повећано за неколико процената, а уз предстојеће инвестиције у комплетну контролу и регулацију технолошког процеса, могло би да се подигне на 88 одсто. – Годишњи преглед показао да се опрема добро одржава и води
РБМ
. – У марту се навршила година откако су се у Флотацији мајданпечког Рудника бакра захуктале нове “Метсо минералс” машине, као део велике и важне инвестиције за подизање капациета прераде са 7,2 на 8,5 милиона тона руде годишње. Флотација је са новим машинама за основно и допунско флотирање РЦС 40 (седам) и РЦС 50 (24), запремине 40 и 50 кубика, затим три нове машине-дуваљке за ваздух, као и пумпе за реагенсе и дозирање креча, добила нешто што је годинама недостајало – инвестицију која живот значи. А, да је опрема реномираног произвођача у техничко-технолошком смислу кандидује за даљи рад потврђује и (22. марта) обављена инспекција након годину дана рада. Уз сервисере “Метсо минералс” и стручњаци РБМ-а завирили су у сваки кутак и прегледали сваки део опреме која је прве резултате већ показала.

Без сумње, то је оправдана инвестиција – каже Јелена Ђурић, управница Флотације. – Нове флотационе машине показују јако добре резултате, јер постижемо одговарајући квалитет од 21 процента бакра у концентрату, имамо око 85 одсто искоришћења, што би за ову прву фазу рада нове опреме могли бити задовољавајући резултати. Очекује нас инвестирање у комплетну контролу и регулацију технолошког процеса, што ће за флотационе ћелије великих запремина бити и потребан и довољан услов да искоришћење подигнемо на 88 процената.
Колико је добро, речито говори податак да је искоришћење пре увођења ове опреме било ниже за неколико процената. Са старим машинама, линијама и водовима није се могло више од 81-82 одсто.
Радило се са опремом набављеном пре четрдесетак година која је у прво време показивала одличне резултате. Али, последњих година, због повећаног искоришћења, постизања бољег квалитета и нижих трошкова производње, основних параметара, прелази се на ћелије великих запремина које су оправдале инсталирање у свим флотацијама света. Прихватили смо и ми тај тренд који показује јако добре резултате – објашњава Јелена Ђурић.
Поред искоришћења на бакру, повећана је и расположивост, јер се практично може говорити о раду без већих застоја, са изузетком неколико кратких, као што је плански, за годишњи преглед и контролу опреме. Она се, према уговорној обавези, обавља у присуству представника произвођача опреме “Метсо минералс” и од њих добија извештај о прегледу машина. -Ми смо задовољни радом нових флотационих ћелија. Након једногодишњег рада увидели смо да је са новим машинама боље, једноставније и лакше. Искоришћење је за неколико процента веће, квалитет задовољавајући, а сам рад и опслуживање једноставније, лакше, са мањим бројем запослених који их опслужују – оцењује Жељко Михајловић, технички руководилац производње у Флотацији.- Ново постројење истовремено је сигурније и безбедније за рад, што, наравно, има посебан значај.
То потврђују и запослени. Срђан Крстић, флотер-енергетичар са 35-годишњим радним искуством каже да је ова година била лакша од претходних, мада је нове машине требало сачувати од јаке зиме, леда и мраза у чему се и успело: – Све је ово још почетак, али лакше се ради него на старим машинама, пошто су већег капацитета и безбедније. Опслужује их мањи број радника.
-Прва искуства су добра. Лично ми је много једноставније, јер је процес аутоматизован, а пошто смо ту од самог почетка, од градње и монтаже, знамо место и положај сваком шрафу, сваком вентилу. Чини се да смо почетне тешкоће успели да превазиђемо, тако да ће бити све боље
– каже Иван Раденковић, инжењер оперативе.
Милош Јефтовић, сервисер из компаније „Метсо минералс“, био је у РБМ-у од самог почетка рада са новом опремом, а везано за планирану годишњу контролу опреме истиче: – Све што смо прегледали, где смо завршили инспекцију и обишли погон флотације прилично је задовољавајуће, да не кажем, одлично. Објективно, ако је нешто могло да затаји, то су вођице на шипкама профила, понеки завртањ на ротору или статору, али се на овој линији то није десило.То се добро одржава и доста добро води. Следећа инспекција је за три месеца, а својим сугестијама и инструкцијама бићемо на располагању запосленима у Флотацији РБМ-а.
Оно што је, такође, добро јесте и чињеница да са резервним деловима не би требало да буде проблема, будући да се они набављају према сугестивној листи коју доставља произвођач опреме
.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…