Почетак Актуелно Рударство У Флотацији РБМ-а 2017. прерађено више од шест милиона тона руде

У Флотацији РБМ-а 2017. прерађено више од шест милиона тона руде

2 друго читање
0
0
795

Раст производње, квалитета и искоришћења

 

Произведено 17.700 тона бакра у концентрату, 2.500 тона више него 2016. и дато знатно више од планом предвиђених количина сребра и злата у концентрату. – Просечно искоришћење 84,15 одсто, уз захтевани квалитет концентрата. – Поуздан и квалитетан рад нових флотационих машина велике запремине
РБМ. – У Флотацији мајданпечког Рудника бакра 2017. године прерађено је више од шест милиона тона руде, произведено 17.700 тона бакра у концентрату (2.500 тона више него лане) и дато знатно више од планом предвиђених количина сребра и злата у концентрату. Притом, месечна производња се стабилизовала на 1.600-1.700 тона бакра у концентрату, иако је јануарска 1.191 и фебруарских 1.225 тона оцењивано као солидан резултат имајући у виду екстремно неповољне временске прилике. У овом погону су успели да сваког месеца прераде све испоручене количине руде са површинског копа и то са бољим искоришћењем и захтеваним квалитетом концентрата. Просечно искоришћење бакра (84,15 одсто) за само проценат је испод планираног, али је из месеца у месец све боље.
Велика пажња је посвећена смањењу трошкова нормативног материјала. Пуне руке посла запослени су имали у настојању да обезбеде континуирано водоснабдевање технолошког процеса, будући да је систем дотрајао и сложен, па су учестале интервенције, посебно на пумпама и километрима дугом цевоводу. Погон дробљења руде често је био место проблема и застоја на линији прераде који су решавани у кратком року. То, међутим, није одложило стварање предуслова за ефикаснији рад у овој етапи, као ни потребно текуће и инвестиционо одржавање у филтражи.
Добро искоришћење и повољан квалитет концентрата у Флотацији РБМ-а доводе у везу са чињеницом да су нове “Метсо минералс” флотационе машине тек у другој години рада. Нове машине за основно флотирање и пречишћавање РЦС50 (24) и РЦС40 (седам), запремине 50 и 40 кубних метара, три нове машине-дуваљке за ваздух, пумпе за реагенсе и дозирање креча положиле су испит и, удружене са знањем и искуством запослених, дале су резултат у виду подизања квалитета концентрације и искоришћења. Очекивања су да се, уз инвестиције у комплетну контролу и регулацију технолошког процеса за флотационе ћелије великих запремина, створе услови да се искоришћење даље повећава, квалитет побољшава, а трошкови смањују.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…