Почетак Актуелно Рударство Геолози РТБ-а на трагу нових лежишта

Геолози РТБ-а на трагу нових лежишта

4 друго читање
1
0
1,052

 Бакарна долина Ујеве реке

 

Најдубљом бушотином коју су икада избушили, сада је на 1.630 м, басенски геолози открили највеће орудњење без јалових прослојака дебљине преко 850 м. – И друге две оближње бушотине од преко 1.000 м пролазе кроз руду (прва 270 м, а друга 227 м), па се може говорити о неколико стотина милиона тона прогнозних резерви са 0,25 одсто бакра. – Завршна истраживања на Кривељском камену указују на резерве од највише 80 милиона тона са 0,26 одсто бакра. – Повећани садржаји злата на Плунбурији у Мајданпеку
Геолози РТБ-а на трагу нових лежиштаРББ
. – У наставку истраживања на локацији Кривељски камен, у долини Ујеве реке (подножје Кривељског камена) са три нове бушотине (две су завршене, на трећој се ради) набушена је нова минерализација, односно периферија неког новог лежишта. Према речима Трајче Тончића, реководиоца Сектора за геологију Рудника бакра Бор, све три бушотине су позитивне.
Геолози РТБ-а на трагу нових лежиштаТо су дубоке бушотине, преко километар, а руда се јавља на 500 до 600 м испод површине – каже Тончић. – Последња од њих је сада на 1.630 метара и то је најдубља бушотина у историји РТБ-а (80-их година избужена је једна од 1.403 м при истраживању „Борске реке“). Ова ће имати највећи орудњени интервал од преко 850 м (са тенденцијом да пређе 1.000 м), без јалових прослојака и са садржајем бакра од 0,24%. У првој од претходне две бушотине интервал руде је 270 м (а садржај бакра 0,17%), а у другој 227 м (садржај бакра 0,26%). Али, та бушотина је остала у руди зато што је бушилица привремено пресељена на Чока Марин. Распоред бушотина указује да се лежиште “пење” према површини и наредне ће показати његове контуре и количине. За сада, само на основу ове три, може се говорити о прогнозним резервама од око 300 милиона тона са 0,25%бакра.
Геолози РТБ-а на трагу нових лежиштаТончић подсећа и да су истраживања на Кривељском камену у завршној фази. Ту је избушено 47 истражних бушотина, односно 21.000 м. Према досадашњим сагледавањима прогнозне резерве – које ће до Нове године највероватније бити оверене – износе 75 милиона тона. Остало је да се доистражи још пет милиона тона, што значи да су максималне резерве око 80 милиона тона са просечним садржајем бакра од 0,26%. Педесет до шездесет милиона тона руде имаће просечан садржај 0,28 до 0,30 одсто бакра, а остатак испод 0,25 %. Треба да се ураде још три-четири бушотине, значи неких 1.500 метара. Засад се то не може јер су три бушилице у Мајданпеку. Једном се истражује простор између Северног и Јужног ревира, док су две на Чока Марину.
Геолози РТБ-а на трагу нових лежишта„Мустанг“-бушилица је у Мајданпеку такође набушила нову зону између Северног и Јужног ревира. Та зона раније није истраживана, односно нису постојали технички услови за бушење косих бушотина. Сада су урађене две такве, једна од 228 м а друга од 280 м, и обе су позитивне. Буши се на брду Плунбурија (десно од Андезитског прста) одмах изнад моста на регионалном путу Мајданпек – Кучево, тако да ће се тамошње резерве сигурно повећати. – Бушотине су целом дубином у руди и, што је најважније, ту имамо повећан садржај злата – задовољан је Тончић. – У једној се злато јавља у интервалу од 60 м са садржајем од три грама по тони, а има и пет грама сребра по тони. У том интервалу од 60 м постоји зона од 15 м са чак 14 грама злата и седам грама сребра по тони, на само 80 метара од нивоа пута, тако да с нестрпљењем очекујемо резултате бушотина које планирамо према северу.
Од нашег саговорника сазнајемо да је у завршној фази и прибављање сагласности од надлежног министарства за ново истражно поље код Књажевца. Геолози РТБ-а на трагу нових лежиштаТо је истражни простор Минићево – Ново Корито од 100 квадратних километара. Чека се само сагласност Завода за заштиту природе Србије, остало је све прибављено, пројекат и документација су урађени, и чим се добије та сагласност шаље се ресорном министарству. – Највероватније до краја јула добићемо решење за почетак истраживања на новом пољу где очекујемо позитивне резултате у наредне три године. Тај простор је врло мало истражен, али теренске проспекције, анализа снимака и разних приручних података наговештавају да ту може бити значајних лежишта олова, бакра, цинка, злата, а у једној зони постоје шансе и за проналажење лежишта угља – каже Тончић.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Један коментар

 1. Boza Bogdanovic

  4. јула 2013. у 12:58

  Saljem skracenu verziju clanka, koji je objavio B92 (BIZ). Postoje ljudi koji ne vide (ili ne zele da vide) da RTB ima buducnost. I dalje insistiraju na njegovom zatvaranju i prekidu zapocetih investicija?! Svih 12 komentara su jos interesantniji od samog clanka. Ko zeli, moze da ih procita kada otvori clanak pod tim naslovom na Google.
  Boza Bogdanovic, Bor

  B92: RTB: Nova fabrika u januaru
  Bor — Posle dvomesečnog zastoja nastavljena je gradnja borske Topionice, piše Danas.
  Fabrika sumporne kiseline Rudarsko-topioničarskog basena Bor biće završena u januaru a rekonstrukcija topionice na proleće 2014. godine, najavio je Blagoje Spaskovski, direktor RTB-a. On je naglasio da je ovo trenutno u Srbiji… »

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…