Почетак Актуелно Рударство Главна метеоролошка станица на Црном врху измерила историјске падавине

Главна метеоролошка станица на Црном врху измерила историјске падавине

1 друго читање
0
0
1,480

Пало 132 литра кише по квадратном метру, „Кривељ“ синоћ на мукама и у мраку

Невреме праћено грмљавином и обилним пљусковима које је синоћ око 21 сат захватило Бор изазвало је велике проблеме у руднику РТБ-а „Велики Кривељ“. Рад на најнижим етажама овог површинског копа био је привремено заустављен због бујичних потока који су муњевитом брзином потопили електромрежу, па су рударске машине и пумпе у неколико наврата на кратко остајале без струје. – Водосабирник је, на срећу, прихватио сву количину воде, струју смо добили, очистили рудничке путеве, пустили пумпе и стабилизовали рад у јутарњим часовима, каже управник кривељског копа
Главна метеоролошка станица на Црном врху измерила историјске падавинеВЕЛИКИ КРИВЕЉ
. – Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода Србије и Главне метеоролошке станице на Црном врху у последњих 12 сати у Бору је пало 132 и по литра кише по квадратном метру, што је највише у историји мерења! Претходни апсолутни максимум за Бор и мерења на Црном врху био је 2014. године, када су падавине обухватиле цео Балкан и проузроковале поплаве у Обреновцу, а тада је на Црном врху измерено 100,7 литара кише по квадратном метру.
Невреме праћено грмљавином и обилним пљусковима које је синоћ око 21 сат захватило Бор изазвало је велике проблеме у руднику РТБ-а „Велики Кривељ“. Рад на најнижим етажама овог површинског копа био је привремено заустављен због бујичних потока који су муњевитом брзином потопили електромрежу, па су рударске машине и пумпе у неколико наврата на кратко остајале без струје.
Морали смо да редукујемо производњу са најнижих делова копа и механизацију превентивно преселимо на сигурно. На горњим етажама нисмо прекидали рад, али је степен приправности у целом руднику био на највишем нивоу целе ноћи. Водосабирник је, на срећу, прихватио сву количину воде, струју смо добили, очистили рудничке путеве, пустили пумпе и стабилизовали рад у јутарњим часовима. С обзиром на то колико је кише пало и то за кратко време, мислим да смо сви заједно успели да је победимо и постарамо се да не нанесе велику штету – каже управник кривељског копа Милан Делић.
У Бору ће, као и у већем делу Србије, данас и до краја седмице бити умерено и потпуно облачно, местимично с кишом, пљусковима и грмљавином, али се овако обилне падавине неће поновити. Стабилизација времена и разведравање најављује се за недељу поподне.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Зорана Михајловић у Мајданпеку: Радови на планини нису ничији хир

Санација Старице мора да се заврши и ту компромиса нема Овде смо да бисмо показали да радо…