Почетак Актуелно Металургија И Електролиза се припрема за старт нове топионице

И Електролиза се припрема за старт нове топионице

2 друго читање
0
0
883

Обједињавање капацитета ради веће производње

 

У старој електролизи пуштено у пробни рад једно циркулационо коло, набављен нови резервоар за сумпорну киселину и нове инсталације, а следи сређивање кровне конструкције. – На више од 1.000 квадратних метара нове електролизе мења се бетон и киселоотпорна облога. – Д. Јовановић: Када крене нова топионица, мораће да се уђе у озбиљне захвате и у Електролизи, првенствено да се уведе високомеханизована опрема, будући да је у овом погону у великој мери заступљен физички, мануелни рад и захтева велики број извршилаца

И Електролиза се припрема за старт нове топионицеЕЛЕКТРОЛИЗА. – За непуна два месеца ове године у Електролизи је произведено 6.280 тона катодног бакра и близу 200 тона плавог камена, што је у оквиру и преко планираних граница (поготово у јануару, када је, уместо 3.000 тона, дато 4.060 тона катода), а завршена је и једна кампања „доре-пећи“ у Златари. С обзиром на то да је производно-финансијским планом ТИР-а за 2015. предвиђено пуштање у рад реконструисане топионице и нове фабрике сумпорне киселине, Електролизу, по речима њеног управника Драгана Јовановића, очекују месеци у којима ће се продукција знатно повећати у односу на досадашњу. Стога су овде све активности усмерене на предстојећи период, када производни биланси треба да „скоче“ преко 5.000 тона, а у априлу чак премаше 8.000 тона катода. То значи да РЈ Електролитичка рафинација бакра мора да прихвати и преради већу количину анода, за шта је неопходно обједињавање капацитета старе и нове електролизе. Да би се то успешно обавило, било је потребно инвестирати у део погона, пре свега, у стару електролизу која је последњи пут коришћена у комерцијалне сврхе (за производњу катода) пре 13 година.
И Електролиза се припрема за старт нове топионицеНисмо седели скрштених руку што се тиче старе електролизе. Наши радници нису дозволили да се погон руинира и девастира, он је у великој мери функционалан, али постоје ствари које, ипак, мора да се ураде. Пробно је пуштено у рад једно циркулационо коло, чиме смо доказали, првенствено себи, да имамо оно основно, циркулацију електролита. Како време одмиче, пуштамо групу по групу, због сигурности и да бисмо избегли могућу хаварију, јер погон дуго није радио. Резервоар за сумпорну киселину урадио је АТБ ФОД и његова уградња се очекује ових дана. Потписан је и уговор за сређивање кровне конструкције, пошто је кров у таквом стању да не задржава воду, сливници су пропали, као и неке хоризонталне и вертикалне површине које захтевају хитну санацију. Чим временски услови дозволе, приступиће се и овом послу. Када зауставимо цурење воде у погон, зауставиће се и пропадање кранских стаза и шина, кранова и остале опреме. У току је набавка и других позиција неопходних за стартовање (инсталација које морају бити у функцији – за секундарно коло грејања, компримовани ваздух, индустријску воду, јер су у протеклих 13 година претрпеле велика оштећења) – наглашава Јовановић.
И Електролиза се припрема за старт нове топионицеНа више од 1.000 квадратних метара нове електролизе мења се бетон и киселоотпорна облога која је „страдала“ у претходном периоду (није мењана од почетка рада фабрике 1969. године). У тзв. шестом циркулационом колу југ скинут је „закисељен“ слој бетона и у току је извожење грађевинског шута. Када се дође до здравог дела подлоге, следи темељно чишћење (превентивна неутрализација базним раствором), армирање и наливање новог слоја бетона преко којег иде нова киселоотпорна заштита. За овај посао ангажована је нишка „Изоградња“, фирма специјализована за овакве радове, док све остале обављају радници служби машинског и електроодржавања Електролизе. Радови за сада теку по плану, па се почетак коришћења реконструисаног дела нове електролизе очекује половином маја.
И Електролиза се припрема за старт нове топионицеДобићемо шест група ћелија и сигурност за производњу 1.500 до 2.000 тона катода месечно само у делу који се сада реконструше. Осим тога, биће потребно да се прихвати и већа количина анодног муља, тако да је у току набавка дуваљке за одбакривање у Златари. Ситуација са компримованим ваздухом је неповољна, јер постојећа два компресора у Електролизи неће моћи да задовоље све потрошаче. Ово су позиције неопходне за старт, а остало ће се решавати у ходу. Међутим, када крене нова топионица, мораће да се уђе у озбиљне захвате и у Електролизи, првенствено увођење високомеханизоване опреме, будући да је у овом погону у великој мери заступљен физички, мануелни рад и захтева велики број извршилаца – закључује управник овог металуршког погона.
Једини ограничавајући фактор за постизање веће производње, по мишљењу нашег саговорника, може бити недостатак радне снаге. – Ништа није недостижно, постоје људи који су радили када је продукција била много већа и знају да је организују. Али, за њу је потребно појачати смене и бригаде. У Електролитичкој рафинацији бакра сада има 105 од укупно 270 запослених у Електролизи. А, када је производња последњи пут (2000. године) била 5.500 тона катода месечно, само у овој РЈ радило је 350 људи.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…