Почетак Актуелно Металургија И октобарски производни биланс Електролизе задовољавајући

И октобарски производни биланс Електролизе задовољавајући

3 друго читање
1
1
1,408

Максимална производња уз минимални ретур

Електролизери за девет месеци дали 48.475 тона катодног бакра, од чега је 98,36 процената граде „А“ квалитета, а остало стандардног. – Сви параметри подешени (минимални проценат ретура, температура, циркулација електролита, струја, напон), да би се добила квалитетнија катода. – Ј. Маринковић Стоилковић: Код нас је све добро организовано, само је неопходно да се опрема мало доведе у ред

И  октобарски производни биланс Електролизе задовољавајућиЕЛЕКТРОЛИЗА. – Деветомесечни производни биланс Електролизе достигао је 48.475 тона катодног бакра, од чега је 98,36 процената граде „А“ квалитета, а остало стандардног. Од укупне количине, 31.442 тоне добијене су из домаћих сировина и 17.032 тоне из увозних. Максимална производња уз минимални проценат ретура (12,66%) – овако оцењује (26. октобра) деветомесечне резултате Јелена Маринковић Стоилковић, управница овог металуршког погона. Продуковано је и 1.020 тона бакар-сулфата (плавог камена) или 116 процената у односу на план (94 одсто је пољопривредног квалитета, а остало индустријског). Фабрика соли метала радила је галванске препарате (адитиве) и дала 14.169 килограма хемикалија широке потрошње. Такође је прерађивала сумпорну киселину која треба да буде што чистија и квалитетнија за потребе Златаре. Када је реч о утрошку норматива по јединици производа, рапорт изгледа овако: потрошња електричне енергије премашила је за пет одсто планирану количину (због тога што је, по оцени наше саговорнице, и производња катода била велика), паре је остварена са 91 проценат, док је код сумпорне киселине она била у предвиђеним границама.
И  октобарски производни биланс Електролизе задовољавајућиУкупна продаја забележена у овом периоду гласи: 49.728 тона катодног бакра, 964 тоне бакар- сулфата, све произведене количине племенитих метала (злата, сребра, селена, платине и паладијума), 67 килограма сребро-нитрата и 14.169 килограма хемикалија широке потрошње – све је експедовано чим је „сишло са траке“. Свакодневно се утовари и до 20 камиона са катодним бакром.
За 25 дана октобра РЈ за производњу електролитичког бакра дала је 5.186 тона катода (3.353 тоне из домаћих концентрата, а 1.832 тоне из увозних). Забележен је и већи прилив анода (6.309 тона) и све што је стигло одмах је и потопљено и прерађено. Процењује се да ће до краја месеца бити произведено 3.850 тона катода из сопствених сировина. Тренутно је 748 ћелија у раду (556 у новој и 192 у старој електролизи). Реновиране су и неке ћелије у новој (убачене су бетонске каде и урађена је пластика), тако да се у току следећег месеца очекује пун капацитет нове електролизе у којој има 652 ћелије и још 48 које треба да се среде. Из РЈ Регенерација „изашла“ је 81 тона бакар-сулфата, док је у РЈ Златара у току девета кампања (операција Т9) производње племенитих метала.
И  октобарски производни биланс Електролизе задовољавајућиСву количину отпадног електролита пребацујемо у Регенерацију за добијање плавог камена, а те отпадне воде што остану враћамо у стару електролизу на електровининг, где проценат бакра достиже 20%. И сав отпадни електролит из Златаре након одбакривања иде на прераду у Регенерацију, а после се избацује. Средили смо све што смо могли, како бисмо побољшали квалитет производа. Сви параметри су подешени (минимални проценат ретура, температура, циркулација електролита, струја, напон), да бисмо добили квалитетнију катоду. Купци из Италије (данас утоварујемо три камиона за Италију и Хрватску), због ап-каст поступка, траже катоду која је без „бубуљица“ са стране и по површини. И ми им такву и испоручујемо. Све шкарт листове и ушице од катода продајемо Ваљаоници бакра у Севојну. Сав отпад који остане након одбијања полазних листова, као и од ушица, пакује се у пакете – све се максимално користи. Код нас је све добро организовано, само је неопходно да се опрема мало доведе у ред. У Регенерацији је потребно да се уложи у вентил за проток, који је сада „уско грло“, и среди центрифуга, док је у Рафинацији проблем стара, финска машина за добијање полазних катода за коју не могу да се набаве делови него мора да се ураде код појединих фирми – нагласила је управница Електролизе.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Један коментар

  1. Dragan

    31. октобра 2018. у 10:42

    Nadam se da će i ta „oprema biti dovedena u red“, kada sledeće godine počnu kineske investicije u RTB.

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…