Почетак Безбедност и заштита Имовина Рудника бакра Мајданпек на мети лопова

Имовина Рудника бакра Мајданпек на мети лопова

2 друго читање
0
0
714

Много посла за запослене у “Заштити“

 

У спречавању крађа борска “Заштита” има помоћ руководства РБМ-а и добро сарађује са полицијом. – Неопходан договор са “Србијашумама” ради заједничког спречавања шумских крађа
РБМ
. – Имовина Рудника бакра Мајданпек поново је на мети лопова. Опрема, објекти и делови, посебно на удаљеним локацијама, као и целине које су стицајем околности у производњи тренутно изван употребе, нападнути су више него икада, па за запослене у борској „Заштити“, која обезбеђује Рудник бакра Мајданпек, нема предаха. Ни удаљене локације, лоши путеви, ноћ, неповољне временске прилике, не спречавају крадљивце у намери да за себе прибаве туђе – осим припадника ове службе. Они, упркос мањем броју извршилаца од потребног, успевају да буду на сваком месту, па и тамо где им се лопови не надају.
Имовина Рудника бакра Мајданпек на мети лоповаТо је очигледно посебно на деловима где се иначе, не ради, где је недовољно или упште нема људи – потврђује Слободан Ивановић, командир вода “Заштите” Бор указујући на пример Фазе 4 транспортног система која досеже скоро до релеја у Мајданпеку. – Тако смо 23. јуна спречили покушај да се украду 34 ролне различитих димензија и једна 300 килограма тешка шина. На мети су и делови далековода за напајање електричном енергијом постројења која тренутно не раде, па и подземни каблови. Наша патрола уочила је рупу дубоку метар и по коју су непозната лица ископала у покушају да дођу до подземних каблова. Нисмо пронашли извршиоце, али открили смо алат и сајле којима су се опремили да извуку каблове.
Рудник бакра Мајданпек простире се на великој површини: од Пустињца до Северног ревира, од Дебелог Луга и Филтраже до града Мајданпека и релеја на Старици.
То је велика површина, на којој имамо много стражарских места, али је терен испресецан шумским путевима. Они су важни за “Србијашуме”, али нама то отежава посао. Јер, за нас су то неовлашћени путеви којима су из Ујевца (општина Кучево), на пример, могли да уђу и камиони са приколицом, да прокрстаре кроз зону рудника и на исти начин изађу, а не на местима где имамо своје рампе. Предстоји нам договор са “Србијашумама” како да нађемо прихватљива решења. То би било и у њиховом интересу: тако бисмо спречили и евентуалне шумске крађе, јер се на нашим рампама возила са огревним дрветом и трупцима не пропуштају без одговарајуће отпремнице “Србијашума”.
Лоповима су најпримамљивији бакарни делови, а све чешће и гвожђе, упркос мањој вредности. Да то на удаљеним локацијама не буде лак плен, патроле “Заштите” свакодневно у смени пређу и 15-20 километара и о свакој уоченој промени упозоравају послодавца.
Имамо изванредну сарадњу, помоћ и разумевање челника РБМ-а, а добро сарађујемо и са полицијом – истиче Ивановић додајући да је највећи успех службе превентивни рад. – Већи број запослених и патрола помогао би остварењу основног циља – заштити и сигурности имовине о којој бринемо.
У Руднику бакра Мајданпек истичу да нема малих крађа јер понекад мала директна штета изазове велику индиректну штету заустављајући или успоравајући производњу или њен део.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…