Почетак Актуелно Рударство Јучерашње невреме нанело штете и борским рударима

Јучерашње невреме нанело штете и борским рударима

4 друго читање
0
0
1,011

Скоро сви погони остали без струје 

Налети кише праћени снажном грмљавином однели четвртину дневне производње јер је већина рудничких погона два до четири сата била ван строја – није прозводила бакар. – Машине из РТБ-а већ раде на рашчишћавању путева у околини Кладова и Неготина
Јучерашње невреме нанело штете и борским рударимаРББ
. – Јучерашње провале облака праћене снажном грмљавином нанеле су штете и борским рударима. На срећу, није дошло до неког опаснијег продора воде у рудничка постројења и објекте, али готово да нема погона који није стао због нестанака струје изазаваних ударима грома у далеководе. Према речима Небојше Виденовића, директора Рудника бакра Бор, пумпе на коповима и у јами одолевале су наглим приливима, међутим, грмнљавина је избацила агрегате из погона.
Јучерашње невреме нанело штете и борским рударимаНаравно да су велике падавине и снажна грмљавина утицале на производњу – казао је Виденовић новинарима. – Она је током јучерашњег дана смањена за 25 одсто у односу на планирану дневну. Дошло је до испада електричне енергије у скоро свим погонима и они су два до четири сата били потпуно ван строја – нису производили бакар. Сада санирамо последице јучерашњег невремена, екипе електродистрибуције су на терену, и у току дана ћемо обавити све што је потребно да се производња већ данас, а најкасније сутра, врати на планирани ниво, односно да се сасвим нормализује. Радници РББ-а су увек били на висини задатка, па ни сада нису допустили да их ни оваква киша, која на срећу није била онаква као у Мајданпеку и Кладову, толико изненади и већ у току сутрашњег дана производићемо по плану.
Јучерашње невреме нанело штете и борским рударимаЈош под утиском катастрофалних призора које је синоћ и током ноћи са екипом из РТБ-а видео у околини Кладова и Неготина, Виденовић је казао:
Басенска чета за спасавање је још од јуче у подне у приправности. И даље спремно чека да интервенише тамо где затреба. Екипа из РТБ-а, на челу са генералним директором Благојем Спасковским, посетила је још током вечери и ноћи Мајданпек и села у овој општини као што је Бољетин, где је ситуација изузетно драматична. Међутим, оно што смо синоћ видели у општини Кладово превазишло је све наше стрепње. Текија је у тако лошем стању да живот у њој неће бити нормализован дуже време. Машине РТБ-а Бор су већ тамо и раде на уклањању свега и свачега што су довукле бујице. Место је потпуно одсечено од света, Кладово такође, али је током вечери стигла помоћ спасилачких екипа и републичког МУП-а. Сада је стање стабилније и рашчишћавају се путеви.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…