Почетак Актуелно Металургија Јун са 7.500 тона анода!

Јун са 7.500 тона анода!

2 друго читање
0
0
1,684

Топионица на пројектованом капацитету

Процес је солидно вођен – каже Славиша Стефановић, технички руководилац – тако да је искоришћење бакра преко 98 процената а овладали смо и одржавањем аптејка, па је и временско искоришћење изнад 92 одсто, уместо доскорашњих једва 80. – За 28 дана јуна примљено 28.715 тона сувих концентрата из басенских рудника и увоза, а прерађени су и сви хладни материјали настали током месеца, плус 1.075 тона раније створених
ТОПИОНИЦА
. – За 28 дана јуна топионица је примила 28.715 тона сувих концентрата, из басенских рудника 18.175 и увоза 10.540. То је, по речима Славише Стефановића, техничког руководиоца овог погона, скоро на плану јер је за 28 дана било предвиђено 30.685 тона. Просечан садржај бакра у свим тим концентратима је 20,24 одсто тако да је у свежим сировинама примљено 5.812 тона „црвеног“ метала. Пошто је залиха у бедингу почетком јуна била 845 тона бакра у концентрату, топионичари су у наведеном периоду имали на располагању укупно 6.656 тона. У процес су пустили 6.099 тона бакра из свежих сировина, из ретура Електролизе 716 тона, из скрапа 157 тона и произвели 6.868 тона анода.
Прецизном рачуницом види се да је произведено више бакра него што је ушло, а узрок томе – објашњава Стефановић – јесте повећана прерада хладних материјала. Ми смо у наведеном периоду створили 2.509 тона тих материјала (што је неминовност процеса) а прерадили 3.584 тоне. Значи 1.075 тона су од раније створених хладних материјала и сав бакар више него што је ушао, потиче из њих. Да је јуна процес веома добро вођен говори искоришћење бакра које је по пројекту – 98 процената – а бележимо и 175 тона бакра вишка баш из тих хладних материјала. До краја месеца очекујемо 7.500 тона анода, што би била рекордна месечна производња ове године и изнад пројектованог месечног капацитета продукције бакра из свежих сировина.

Као другу карактеристику рада топионице у јуну Стефановић наводи то што је на неки начин овладано одржавањем аптејка (прелаз између флеш-пећи и котла за почетно хлађење гасова) који је топионичарима доскора задавао прилично главобоља и захтевао често минирање. – Приликом застоја крајем прошлог месеца успели смо да детаљно очистимо аптејк и сада га само одржавамо не дозвољавајући да се запуни као раније (и до 50-60 одсто). Јуна смо само три пута стајали због минирања и чишћења налепка, што је завршавано за десетак сати, и то је директно резултирало повећаним временским искоришћењем топионице. Оно је за 28 дана изнад 92 процента, за разлику од раније када је једва достизало осамдесет. Тада смо због аптејка стајали сваки трећи-четврти дан. Надам се да нам аптејк више неће бити проблем. Уз добре вести из нове борске топионице, Стефановић изражава и једину бојазан. Реч је о снабдевању расхладном водом чији је прилив у Борско језеро, због недовољно падавина и великих врућина, све мањи, а потрошња већа него што би требало да буде. Отуда је неминовна још „чвршћа“ штедња како се током јула и августа вода не би појавила као озбиљан проблем.
Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…