Почетак Актуелно Металургија Како металурзи штеде на примеру резервних делова

Како металурзи штеде на примеру резервних делова

10 друго читање
0
0
1,211

 У домаћој изради, чак и квалитетније

 

Оригинални списак неопходних резервних делова који је „Оутотек“ доставио ТИР-у са три милиона и двеста хиљада евра „скројен“ на 380.000 евра. – Д. Николић: По приоритетима смо процењивали шта би могло најпре да се поквари и тако смо списак свели на оно најважније. – Поједини делови из иностранства наручени директно од произвођача по два-три пута нижој цени

Како металурзи штеде на примеру резервних делова ТИР. – Од почетка рада новог пирометалуршког постројења обезбеђен је велики број оригиналних, фабричких резервних делова, али су, у међувремену, инжењери из Топионице и Фабрике сумпорне киселине разрадили много делова који се сада производе у погонима ТИР-а или у другим фирмама у Србији. По завршетку нове топионице и ФСК-а, како нам је рекао Драган Николић, руководилац одржавања у Топионици, „Оутотек“ је препоручио делове које бисмо требали да имамо. Оригинални списак који је „Оутотек“ тада доставио ТИР-у био је „тежак“ три милиона и двеста хиљада евра.
Био је то прилично дугачак списак, примера ради, сваки вентилатор је „захтевао“ вратило. Пошто нисмо имали толики новац, у почетку смо списак „скраћивали“. Водили смо се другачијом логиком и, по приоритетима, процењивали и предвиђали шта би могло да буде ризично и да се најпре поквари. Како металурзи штеде на примеру резервних делова Тако смо списак свели на оно што је најважније, а то је „срце“ флеш-пећи – горионик концентрата који је, уједно, један од најскупљих делова (180.000 евра). Горионик се ретко квари, али после одређеног времена мора да се замени. Међутим, у наредном периоду вероватно ћемо и тај део правити код нас. Вредност коначне верзије „Оутотек“-овог списка смањили смо на 380.000 евра и тако смо, у првом налету, уштедели близу три милиона евра – истакао је Николић.
Наш саговорник поносно додаје да су, како су поједини од наручених делова пристизали, инжењери и техничари у Топионици и Сумпорној почели сами да их праве. У Ливници бакра и бакарних легура урађени су вентили за пнеуматски транспорт шарже (вентили са полугама, куполама, цилиндрима), заптивне гуме, флексибилна црева за парни сушач која су наручена од домаћих добављача по много нижој цени.

Поред горионика концентрата, још једна од веома важних и скупих ставки су и бакарни делови – тапинг-блокови и жакети за испуштање шљаке и бакренца. Ни њих нисмо наручили, већ смо успели да их направимо сами – узели смо хомогени блок из Ливнице, у ФОД-у смо га обрадили на основу старог (имали смо два резервна која су нам Финци дали на старту топионице), и досад смо успели да направимо пет – два за шљаку и три за бакренац. Они су већ уграђени и одлично су се показали. И у наредном периоду планирамо да урадимо још пет. Морам да истакнем да су нам за много ставки помогли инжењери из АТБ ФОД-а – нагласио је Николић.
Нешто од опреме је и промењено – „пуж“ за шаржирање парног сушача замењен је траком направљеном сопственим снагама и материјалом у машинској радионици Топионице. Николић овај захват чак оцењује прекретницом у раду нове топионице, јер је после тога повећан капацитет шаржирања. Такође су почели да раде и роторе за вентилаторе (два за вентилаторе за парни сушач и за фугитивне гасове са флеш-пећи). Од опреме смо дорадили плочасти затварач ка димњаку, и то према нашем дизајну који се показао као веома добар. Други (плочасти) затварач ка скруберу у Сумпорној заменили смо „лептиром“, што је, такође, одлично решење урађено по дизајну Службе одржавања Топионице и на основу наших искустава. Ово што радимо сами су врло квалитетни делови, можда и квалитетнији од оригиналних, поготово плочасти затварач. Имали смо низ интервенција на флеш-пећи која се односе на тапинг-блокове за бакренац. Чак смо успели да неке делове из иностранства наручимо директно од произвођача, а не од „Оутотека“, јер је драстична разлика у цени (делове које производи „Кумера“ плаћали смо и до два-три пута јефтиније). Или други пример – куповином грејног сушача на овај начин уштедели смо 120.000 евра. За све делове који су стигли урадићемо нашу документацију и више се неће наручивати – поручио је Николић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…