Почетак Актуелно Металургија „Коделко“ и „Фрипорт“меркају капацитет нове топионице у Бору

„Коделко“ и „Фрипорт“меркају капацитет нове топионице у Бору

3 друго читање
2
0
871

 Може ли РТБ више од 100 хиљада тона бакра годишње?

РТБ. – Изградња нове топионице и фабрике сумпорне киселине у Бору, инвестиција која је у јавности с правом добила епитет највећи еколошки пројекат на Балкану, привукла је пажњу двеју најмоћнијих рударских корпорација на свету – чилеанског “Коделка” и америчког “Фрипорта”. Представници обе компаније разговарали су са менаџментом РТБ-а о евентуалном повећању капацитета новог металуршког агрегата са пројектованих 80 хиљада тона бакра годишње на 100 до 110 хиљада тона. „Коделко“ и „Фрипорт“ меркају капацитет нове топионице у БоруАко додамо овоме и чињеницу да је не тако давно и једна швајцарска компанија изразила спремност да започне изградњу још једне топионице, тик до нове борске, јасно је да се будћност Бора и рударства на овим просторима више не доводи у питање.
Капацитет новог пирометалуршког постројења које градимо могуће је повећати уколико пројектовани квалитет концентрата бакра са 22 процента повећамо на 26 до 28 одсто. Другачије не бисмо могли јер је сва опрема за нову топионицу већ стигла у Бор. РТБ јесте заинтересован за проширење капацитета на овај начин, али би одлуку о томе морала да донесе Влада Србије – каже генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски.
„Коделко“ и „Фрипорт“ меркају капацитет нове топионице у БоруАмериканци су, према свему судећи, надомак од коначне одлуке о отварању новог рудника у близини борског аеродрома, па је нова топионица идеално место за прераду њиховог концентрата бакра, првенствено због транспортних трошкова које би неизоставно имали када би га возили на прераду у 400 километара удаљени бугарски Пирдоп.
И Чилеанци су, такође, заинтересовани да део концентрата бакра, онај који произведу у Србији, опет у околини Бора, прерађују у новој топионици. Уз то, “Коделко” је спреман да помогне Басену и у изналажењу најбоље и најекономичније технологије откопавања “Борске реке” – открива Спасковски.
„Коделко“ и „Фрипорт“ меркају капацитет нове топионице у БоруНадлежнима у “Коделку” доставићемо најновије геолошке подаке нашег најперспективнијег лежишта које почиње на дубини од једног километра и шири се са повећањем дубине. Ова чилеанска рударска компанија тренутно усавршава технологију откопавања таквих лежишта и она је, према њиховим речима, много јефтинија од блок-кејвинг методе. Ми смо, зато, веома заинтересовани за сарадњу са њима у тој области – каже генерални директор РТБ-а Бор.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

2 Коментари

 1. nenad

  27. августа 2013. у 10:54

  Sta bre, da amerikanci i cileanci otvore svoje rudnike po nasoj zemlji? Jel ste vi svesni da je rudno bogatstvo iscrpno i treba da sluzi samo onima na cijoj se zemlji nalazi?! Neka otvore po americi i cileu svoje rudnike a ovo ostavite nama, jer nismo retardirani. A plus sto ce da tope ovde i odnose 99% zarade, pa sta smo mi onda, laboratorijski zecevi?!

 2. Родољуб

  19. октобра 2013. у 00:25

  „Ако додамо овоме и чињеницу да је не тако давно и једна швајцарска компанија изразила спремност да започне изградњу још једне топионице, тик до нове борске, јасно је да се будћност Бора и рударства на овим просторима више не доводи у питање“

  Каква је ово изјава. Да ли се икада могао довести у питање опстанак фирме која у доба инфлације свих валута производи ЗЛАТО И СРЕБРО? Племенити метали су вечна вредност.

  Надам се се управници српских рудника неће продати, и затим продати и наше рудно благо у стране руке. Уосталом стране фирме могу да буду из ко зна које стране земље, зна се која држава може стојати иза њих.

Оставите одговор

Погледајте и

Генерални директор похвалио руководиоца Одељења за безбедности у кривељској флотацији

Славици Милосављевић уручена захвалница за професионалан и савестан рад Захваљујући њеном …