Почетак Актуелно Рударство Кривељски флотери наставили са добрим искоришћењима метала

Кривељски флотери наставили са добрим искоришћењима метала

2 друго читање
0
0
845

Дижу дневну прераду на 29.000 тона

 

Циљ је – каже управник Саша Милић – да нам планови на чијем смо дохвату не „измакну“, поготово што се руда добро флотира, што су искоришћења одлична, једино се довијамо да топионици испоручимо концентрат са што мање влаге
ФЛОТАЦИЈА „ВЕЛИКИ КРИВЕЉ“
. – Кривељски флотери су добро радили и овог месеца. Руда је флотабилна (нема превише сумпора, односно пирита, лумината, нити оксидног бакра). Производња иде и они се сада боре – како рече управник Саша Милић – да топионици испоруче концентрат са што мање влаге. Али, то не иде тако лако са старим филтерима који су иначе пројектовани за влагу од 10 до 14 одсто, а новој топионици је потребан концентрат испод десет процената влажности. Ипак, довијају се како знају и умеју и циљ је да прераду подигну са садашњих 27,5 хиљада тона (кривељске) руде дневно на близу 29.000 тона како би до краја месеца сигурно досегли планове.

Замена последњег плашта

У кривељску флотацију из Кине ових дана стиже плашт млина са куглама за трећу секцију, једини који је остао незамењен (на првој је такође кинески, а на другој домаћи – „Лола“). Замена ће бити током маја и трајаће између пет и седам дана, али ће због положаја млина то бити много теже да се уради него када је рађено на првој и другој секцији. Кад се то заврши – каже Милић – имаћемо стабилне млинове на све три млинске секције.
Све у свему не иде лоше и за 21 дан марта – каже Милић – дали смо 1.300 тона бакра у концентрату, а прерађено је 95 одсто планиране руде са „Церова“ и 98 одсто са кривељског копа. Током 24-часовног застоја почетком марта заменили смо траку (2810) на дробљењу, обложили чело млина на првој секцији и одглавили бигерисане цевоводе тако да је снабдевање водом уредно. Кумулативно искоришћење метала („Кривељ“ плус „Церово“) преко плана је, односно преко 85 процената. Додуше, руда са „Церова“ је и даље тврда тако да њена прерада у старим агрегатима тамошњег погона не може да се подигне на пројектовани капацитет. При преради кривељске руде, сем спорадичног кидања завртњева на трећој секцији, нема других проблема, па ћемо гледати да до краја месеца буде што мање застоја како бисмо прерадили планске 852.000 тоне и 185.000 тона руде са „Церова“. Садржај метала у руди почетком месеца био је нешто мањи од планираног, па је отуда и мање бакра у концентрату, а и „улаз“ је био веома различит, кретао се од 0,15 до 0,40 одсто бакра. За почетак априла Милић најављује застој ради замене две траке од по 340 метара на дробљењу. Оне су стигле и до почетка наредне недеље обавиће се све припреме за њихово намештање. Тај застој искористиће се и за облагање плашта млина на трећој секцији, за послове на темељним плочама млина, као и замену два преостала редуктора и критичног бубња, иначе најдуже траке од дробљења до флотације. На „Церову“ ће обложити млин са куглама, а на кривељском јаловишту за седмицу-две, кад порасте ниво воде, преселиће стари понтон, пошто је са новим то учињено ових дана. Главно настојање је да јаловиште што спорије расте како би било дуже коришћено.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…