Почетак Актуелно Рударство Кривељски флотери одлично радили у новембру

Кривељски флотери одлично радили у новембру

3 друго читање
0
0
574

Најуспешнији месец у последњих 15 година

 

План бакра у концентрату испуњен већ 27. и крај месеца дочекан са преко 2.400 тона – рекао нам је управник Саша Милић. – Осим богатије руде, то је постигнуто и захваљујући модерној технологији код које су савладане све почетне недоумице, аутоматика показује своје предности, а није било ни непланираних застоја.- “Товарно” искоришћење 84 одсто
Кривељски флотери одлично радили у новембруФЛОТАЦИЈА „ВЕЛИКИ КРИВЕЉ“
. – Новембар у кривељској флотацији одличан је како у погледу количине тако и квалитета концентрата. Управник Саша Милић нам рече да је месечни план бакра у концентрату, захваљујући пре свега доброј руди, испуњен већ 27. и крај месеца дочекан са преко 2.400 тона. “Товарно” искоришћење је 84 одсто, а флотери су веома близу преради планираних количина руде тако да је за њима, по управниковој оцени, најбољи месец у последњих 15 година! Осим добре руде, то је постигнуто и захваљујући модерној технологији флотирања код које су савладане све почетне недоумице, аутоматика показује своје предности, а није било ни непланираних застоја млинова. Дисцпилина је добра, тако да су се новембра „склопиле све коцкице“ да се постигне одлична производња.
Кривељски флотери одлично радили у новембруНовембра је прерађено око 825.000 тона руде са кривељског копа и око 170.000 тона са „Церова“. Давали смо 80-ак тона дневно и топионици би требало да испоручимо око 14.500 тона концентрата са близу 20 одсто бакра. Надамо се да ће и децембра бити слично – каже задовољно Милић. – Можда нећемо дати баш 2.400 тона бакра у конецнтрату, али са копа и даље очекујемо добру руду, а овде се не надамо неким непредвиђеним застојима, с обзиром на то да смо доста тога уходали, средили, поправили. Последња два-три месеца испоручујемо преко две хиљаде тона бакра у концентрату, али ће једанаестомесечни биланс, ипак, бити сличан прошлогодишњем, пошто смо мало „храмали“ на почетку године.
Кривељски флотери одлично радили у новембруШто се тиче јаловишта, одређена је траса новог колектора за „нулто поље“ и у току су геомеханичка испитивања. До краја године ФОД треба да доврши нову мобилну трафо-станицу која ће омогућити надвишење прве и друге бране старог јаловишта за по пет метара, а касније користити и за „нулто поље“. „Настојимо да радимо по прјектованим параметрима – каже Милић – како бисмо наталожили што више песка у бранама и продужили век јаловишту до изградње “нултог поља“.
ПМС постројење на „Церову“, које прерађује сиромашнију руду, такође је солидно радило, мада бележи један застој од 32 сата због интервенција на млину и штеловања погонске групе. По Милићевим речима, тамо има и повремних проблема на дробљењу, па се приводи крају тродневни ремонт примарне дробилице. После замена облога на њој очекује се година и по мирног рада.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…