Почетак Актуелно Рударство Крупнији кораци у раскривању кривељског копа

Крупнији кораци у раскривању кривељског копа

1 друго читање
0
0
1,043

У августу уклоњено милион и по тона јаловине

 

То је 77 одсто плана, али највећи месечни домет ове кишне године. – Руде и бакра у руди преко плана. – Упркос новим падавинама, кривељски рудари добро почели и септембар са жељом да до краја године побољшавају резултате у раскривању и остану добри на откопу руде
Крупнији кораци у раскривању кривељског копаКОП КРИВЕЉ
. – Оперативним планом за август на површинском копу „Велики Кривељ“ било је предвиђено откопавање 850.000 тона руде и уклањање 1.978.524 тоне раскривке. Како нам је рекао управник Милан Делић, дато је 884.000 тона руде (четири одсто више од плана), а пошто је садржај бакра у њој (0,215%) био нешто мањи од планираног (0,220%) количина метала надокнађена је са више руде. Тако је у августу за десетак тона пребачен план (1.814 тона) бакра у руди: дате су 1.824 тоне.
Крупнији кораци у раскривању кривељског копаУклонили смо 1.514.750 тона јаловине, што је 77 процената плана, али видан помак у односу на јулских 1.184.780 тона. Ово смо постигли захваљујући повећању броја расположивих камиона (за још два) и још једном померању одлагача јаловине ближе старом борском копу. Од седамнаест камиона „на точковима“, како ми то кажемо, петнаест су била у раду јер смо настојали да одржимо темпо дневних и великих сервиса, а ту су и ситне оправке. Захваљујући новој позицији одлагача, јаловина сада пада директно на косину старог копа и клизи ка дну. То нам је ослободило велики булдозер за друге послове, али првенствено повећало ефикасност транспортног система као најјефтинијег превоза откопаних маса. Резултат је 350.000 тона јаловине више него у јулу.
Крупнији кораци у раскривању кривељског копаОбилне кише које прате рударе од априла, омеле су их и у првој декади августа, али су они у друге две „дали гас“, надокнадили заостатак и стигли до поменуте количине јаловине. Настојаће да и у септембру – под условом да одрже, па и повећају број расположивих камиона и очувају расположивост транспортног система – остваре или се максимално приближе плану на јаловини. Крајем августа у четврти захват је изашао и четврти багер, тако да сада на вишим етажама два багера уклањају јаловину и шире коп, а два на нижим товаре руду.
Крупнији кораци у раскривању кривељског копаМада су нас првих дана септембра поново задесиле обилне кише, у овом месецу очекујемо стабилан рад на јаловини, а и на руди јер имамо припремљене количине – каже Делић. – Ускоро треба да почне рад и стари багер-сајлаш (ПХ3), чији ремонт приводимо крају. Он ће помагати при утовару руде и раскривке из тзв. скраћеног Четвртог захвата и допринети да упошљавамо све расположиве камионе. У септембру треба да откопамо 850.000 тона руде и уклонимо 1,6 милиона тона јаловине. Планиран је средњи садржај бакра у руди од 0,209% тако да поменута месечна количина треба да донесе 1.724 тоне овог метала. Месец нам је добро почео и за седам дана смо дали 167.240 тона руде, што је незнатно испод плана јер нисмо имали где да је одлажемо (склад је био пун) док су флотери ремонтовали једну секцију млинова. Али, зато на јаловини држимо прави темпо и дали смо 373.000 тона за седам дана.
Крупнији кораци у раскривању кривељског копаЗа осам месеци кривељски рудари требало је да откопају 6,717 милиона тона руде. Они су дали 6,677 милиона тона, што је 99,4 одсто. Планирани средњи садржај „црвеног метала“ је 0,236%, а остварени 0,255%, тако да је уместо 15.378 тона бакра у руди дато 16.314 тона (шест одсто више). С обзиром на то да су сваког месеца мање или више подбацивали на јаловини, од планираних 17,154 милиона тона за осам месеци дали су 9,070 милиона тона, али су у августу највише уклонили. Ову тендецију настојаће да задрже до краја године јер ће им донети пространије етаже, комотније путеве, мање успоне, лакше минирање и припрему за утовар – безбедније услове за рад. Очекују и да се настави све боља допрема делова за машине како би имали услове да закораче у стабилну јесен током које ће настојати да побољшају резултате у раскривању и остану добри на откопу руде
.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…