Почетак Актуелно Металургија Ливница премашила прошлогодишњи план производње

Ливница премашила прошлогодишњи план производње

2 друго читање
0
0
721

За 19 одсто изнад црте

 

Уместо предвиђених 1.350 тона, ливци су лане дали укупно 1.613 тона одливака. – Пребачај плана у новој ливници остварен је захваљујући доброј набавци примарних и секундарних сировина, али, пре свега, сигурном купцу – италијанском „Пахору“ коме смо испоручили 1.289 тона месинга – каже управница Вера Пантовић

Ливница премашила прошлогодишњи план производњеЛИВНИЦА БАКРА И БАКАРНИХ ЛЕГУРА. – У новој ливници 20. јануара поново је почела да ради топионичка пећ број један на линији месинга након једномесечног ремонта током којег су комплетно сређени шахте и индуктор пећи, као и пратећа опрема. Захваљујући доброј организацији, како нам је рекла Вера Пантовић, управник Ливнице бакра и бакарних легура, радници служби машинског и електроодржавања успешно су обавили ремонт без ангажовања тзв. трећих лица, што је донело и велике уштеде.
Ливница премашила прошлогодишњи план производњеС обзиром на то да је наша опрема стара и дотрајала, неопходно је редовно снабдевање резервним деловима, како би производња била стабилна. Стога планирамо ремонт и топионичке пећи број два, која би била у резерви, па смо већ почели да набављамо делове и ватростални материјал. Потребно је, такође, оспосбити и кран који тренутно није у функцији како, у случају квара овога који ради, не би дошло до застоја у производњи која је континуална – наглашава Пантовићева.
Овај прерађивачки погон лане је произвео укупно 1.613 тона одливака (19 одсто више од плана), од чега 1.446 тона (46 процената изнад црте) у новој и 147 тона (42 одсто од предвиђене количине) у фазонској ливници. Иначе, ливци су миунуле године требали да достигну укупно 1.350 тона производа (1.000 тона у новој и 350 тона у ливници фазонских одливака).
Ливница премашила прошлогодишњи план производњеПребачај плана у новој ливници остварен је захваљујући доброј набавци примарних и секундарних сировина, али, пре свега, сигурном купцу – италијанском „Пахору“ који може да купи много више од онога што произведемо. Њима смо испоручили 1.289 тона месинга, пречника 80х350 милиметара, а затим смо, на њихов захтев, произвели и пречника 80х1.050 мм. Бронза се продаје на домаћем тржишту, а радимо и услужну прераду. Фазонска ливница, углавном, обавља услужне делатности за потребе РТБ-а (налевање дробилица у РББ-у и РБМ-у), као и уметнички лив, али то не „улази“ у производни биланс. Рачунају се само одливци (раде се по наруџбини за Басен и остале купце у Србији) који су већ испоручени. Међутим, није све отпремљено и стоји на залихама, па није евидентирано као производња – додаје управница Ливнице.
У погону има 98 радника, чија је старосна структура веома неповољна. Велики је број инвалида рада, оних на боловању, а многи треба да оду у пензију. Зато овде истичу да им је потребна млађа радна снага, пре свега, металуршке, машинске и електро струке.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…