Почетак Актуелно Металургија Мартовски производни биланс металурга

Мартовски производни биланс металурга

8 друго читање
0
0
1,031

Више од 3.800 тона анода

 

За 27 дана марта топионичари дали 3.307 тона анодног, електролизери 2.738 тона катодног бакра, а „сумпораши“ 8.838 тона монохидрата. – Рапорт из ФБЖ-а гласи: 657 тона дипформинг жице, 300 комада синтер-ламела и 26 тона динамо жице од почетка године. – Са линије месинга у Ливници бакра и бакарних легура „изашло“ 100 тона производа, док ливница фазонских одливака ради према захтевима тржишта

Мартовски производни биланс металургаРТБ, ТИР. – За 27 дана марта из басенских рудника у Топионицу је допремљено укупно 18.980 тона концентрата бакра (703 тоне дневно), са просечним садржајем „црвеног“ метала од 15,65 процената. Прерађено је 23.294 тоне шарже (концентрат са топитељима) и произведено је 3.307 тона анодног бакра. Забележено је и високо временско искоришћење топионичких агрегата од 94,3 одсто. – Проблема у раду нема, а шарже има у довољним количинама. С обзиром на просечну дневну продукцију 122,5 тона, очекујемо да мартовски производни биланс топионичара достигне 3.800 тона анода – казао је Владимир Јаношевић, заменик директора ТИР-а за производњу и развој.
Мартовски производни биланс металургаЕлектролизери су у овом периоду дали 2.738 тона катодног бакра. Имајући у виду податак да су произвели просечно 101 тону дневно, то значи да ће крај овог месеца дочекати са 3.100 тона катода. Истовремено, произвели су и 95 тона бакар-сулфата. Пошто је планиран петодневни застој због ремонта, вероватно ће мартовски биланс бити 100 тона. – Не можемо да стигнемо да произведемо колико се плави камен тражи, посебно што је у току сезона прскања воћа – истиче наш саговорник. У Фабрици сумпорне киселине продуковано је 8.838 тона монохидрата (327 тона дневно), а до краја месеца очекује се 10.000 тона. Продаја засад иде добро, па у резервоарима има минималних залиха од 6.000 тона киселине.
Мартовски производни биланс металургаМартовски рапорт из ФБЖ-а гласи: 657 тона дипформинг жице (1.377 тона од почетка године), 300 комада синтер-ламела (626) и 26 тона динамо жице од почетка године. Погон Прераде метала произвео је четири тоне разних врста арматура, односно девет тона од почетка године. Са линије месинга у Ливници бакра и бакарних легура „изашло“ је 100 тона производа, док ливница фазонских одливака ради према захтевима тржишта (чауре, жакети, тапинг-блокови за Топионицу).
У Енергани су сви агрегати, пре свега, котлови исправни. – Међутим, с обзиром на то да има довољно топлотне енергије, нема потребе за њиховим активирањем. Топионичка пара задовољава потребе технолошког процеса и грејања погона ТИР-а, дела Флотације Бор и „Messer Tehnogasa“ – наглашава Јаношевић. Ниво Борског језера је три центиметра испод тачке прелива, јер је у претходном периоду препумпавана вода из Бељевинске реке у језеро.
Транспорт ТИР-а успешно обавља услуге превоза концентрата и шљаке, тим пре што је возни парк недавно „освежен“ са два нова „волво“ камиона који бележе велико временско искоришћење.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…