Почетак Актуелно Рударство Месечни рекорд на кривељском копу

Месечни рекорд на кривељском копу

1 друго читање
1
0
1,031

Руда преко плана

 

Јануара је откопано безмало 880.000 тона са 2.310 тона бакра, што је највећа једномесечна производња у 30-годишњој историји рудника – истиче Видоје Адамовић, управник копа. – И овог (краћег) месеца очекује се више од планираних 770.000 тона са 2.004 тоне „црвеног“ метала. – На периферији четвртог захвата уместо јаловине набушено пријатно изненађење: 450.000 тона руде. – Услови све бољи, па на копу верују да ће ове године остварити досад најамбициознији план
Месечни рекорд на кривељском копуВЕЛИКИ КРИВЕЉ
. – У најтежим, зимским месецима кривељски рудари се добро показују, пре свега кад је у питању руда и бакар у њој, док на уклањању јаловине не стижу баш до циља, али верују да ће се на крају године и тиме похвалити. Прошлог месеца откопали су безмало 880.000 тона руде, што је три одсто више од плана (био је 850.000 тона). Листајући преглед месечне производње од отварања рудника (1983.) до данас управник Видоје Адамовић рече да слободно можемо казати да је јануараска производња највећа месечна откад је коп отворен. Чак ни за летњих месеци није забележен овакав домет. Најближи рекорду је резултат из марта прошле године (861.000 тона). Просечан саџај бакра био је готово на планираном нивоу, а веће количине руде донеле су и више бакра у њој. Планирано је 2.265 тона, а остварено 2.310 тона, што је два одсто више од плана.
У првом овогодишњем месецу требало је уклонити 2,02 милиона тона јаловине, а стигло се до1,56 миллиона тона, највише због десетодневног застоја једног од нових багера ради варења кашике, али и лошег стања старог који је требало да прискочи у помоћ. Било је и чешћег “испадања” камиона због проблема са гумама на блатњавим путевима које је донела блага зима.
Месечни рекорд на кривељском копуКоп “Велики Кривељ” у фебруару треба да да 2.004 тоне бакра у руди рачунајући на просечан садржај метала од 0,268 одсто. За 17 дана дато је 503.600 тона руде, што је седам одсто више од плана. Већ смо у плусу – каже Адамовић – и не очекујем никакаве сметње да се тај тренд на откопавању руде, а то очекујем и у погледу бакра, одржи до краја месеца. Даћемо планиране количине, а вероватно и више. Подсећам да је у фебруару планиран откоп 770.000 тона руде, 2,1 милион тона јаловине, односно 2,87 милиона тона ископина.
Месечни рекорд на кривељском копуЗа 17 дана требало је да се уклони и 1,275 милиона тона јаловине а биланс је 864.910 тона, што је 68 процената плана. Управник објашњава заостатак тиме што је багер “К2” на етажи 305 ушао у површински слој који не може да иде на транспортни систем, па се дужим путем и успоном те блатњаве површинске партије,у којима је и растиње, одвозе на јаловиште Тодоров поток. Међутим у периферном делу четвртог захавата наишли смо на пријатно изненађење, каже он:
Набушили смо солидну партију руде, око 450.000 тона са 0,22 одсто бакра, која нам много значи у овим зимским месецима када је отежан транспорт са дна копа, из трећг захвата. Захваљујући томе депонија за руду је пуна и флотација нема проблема са количинама. Током преосталих дана фебруара “изаћи” ћемо на 1,8 милиона тона јаловине, што ће бити остварење плана од 85 процената. Месечни рекорд на кривељском копуСматрам да нећемо ништа динамички изгубити што у том делу копа “каснимо” са јаловином јер оваква изненађења – руда уместо јаловине – добродошла су и њима се не кочи развој рудника.
Источним ободом копа из правца транспортног система према четвртом захвату већ је завршена половина новог пута. Кад багер “К1” сиђе две етаже ниже завршиће се преостали део и гро јаловине ће њиме кренути на траке. Тиме ће се постићи много већи капацитет, а очекују се и знатне уштеде горива, пошто ће натоварени камиони ићи низбрдо. Подсетимо да на копу ове године треба да се уклони 25,745 милиона тона јаловине и откопа 10 милиона тона руде. У њој је 26.720 тона бакра, а задатак флотера је да у концентрат “сместе” бар планираних 22.346 тона. Ових 35,7 милиона тона укупних ископина највиши је досад постављен плански циљ на копу.
Оптимиста сам у погледу остварења овогодишњег плана на руди, па и на јаловини, зато што су све бољи услови, а нешто мењамо и у организацији посла и превозу до радних места. Багер “К1” силази у бољу стенску масу, резервна кашика је стигла, камионе “дижемо”, ево данас имамо 20 на точковима, а циљ је да стално раде 22. Пред крај године очекујемо и нови багер од 15 кубика. Предстоји нам само да један од старих багера истерамо са дна копа у четврти захват да он товари руду, како бисмо нове багере усмерили само на јаловину и давали преко два милиона тона месечно. Услови су диктирали да у најтежим зимским месецима треба да уклонимо највише јаловине, али оно што сада не стигнемо надокнадићемо током или крајем године када и по плану имамо мање јаловине.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Један коментар

  1. rudar

    21. фебруара 2013. у 20:25

    Dragi novinari Kolektiva.Kako je sve lepo i idilicno u vasim novinarskim clancima.Nazalost ove vase price imaju i drugu stranu medalje.Zasto malo ne istrazite i pisete o frapantnom krsenju zakona o bezbednosti na radu na pov.kopu V.Krivelj.Razgovarajte malo sa radnicima u cetiri oka,ne samo pred rukovodiocima kao dosad. HVALA

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…