Почетак Актуелно Металургија Металурзи достигли, а негде и премашили планиране петомесечне задатке

Металурзи достигли, а негде и премашили планиране петомесечне задатке

2 друго читање
0
0
35,598

Добрим планирањем до стабилног рада

 

Захваљујући планском ремонту Топионице и Фабрике сумпорне киселине у септембру минуле, ове године бележимо велико временско искоришћење агрегата, планирани утрошак нормативног материјала, као и нижу цену коштања по јединици производа – наглашава Бобан Тодоровић, директор ТИР-а

Металурзи достигли, а негде и премашили планиране петомесечне задаткеРТБ, ТИР. – Од почетка године у Топионицу је допремљено око 115.000 тона концентрата бакра, од чега највише (49.000 тона) из Рудника „Велики Кривељ“, 33.000 тона из Рудника бакра Мајданпек и 18.000 тона из Бора (просечан квалитет ове сировине кретао се од 18 до 18,5 одсто из кривељске, до 14 из мајданпечке и 14,5 процената из борске флотације). Топионица је за пет месеци примила 15.500 тона „црвеног“ метала у концентрату, од којих је у мају произведено 3.300 тона анодног бакра. И Фабрика сумпорне киселине је, по речима Бобана Тодоровића, директора ТИР-а, радила добро, па је прошлог месеца продуковала 10.500 тона монохидрата (800 тона више од плана), а петомесечни биланс достигао је 46.000 тона. Електролиза, са просечно 300 ћелија у раду, дала је у мају 2.960 тона катодног бакра, односно 15.300 тона од почетка године (преко 99 одсто је греид „А“ квалитета, што говори да је и у овом погону технолошки поступак вођен како треба).
Металурзи достигли, а негде и премашили планиране петомесечне задаткеОви производни резултати су у складу са предвиђеним дометима. Стабилном раду металушких агрегата првенствено је допринео плански ремонт Топионице и Фабрике сумпорне киселине (септембра прошле године) у који смо уложили 800.000 евра. Захваљујући томе сви параметри рада су повољни – дневно прерадимо око 710 тона сувог концентрата бакра, односно 21.000 тона месечно, што је добар резултат с обзиром на податак да је топионица стара више од пола века. Ове године бележимо велико временско искоришћење агрегата, планирани утрошак нормативног материјала, као и нижу цену коштања по јединици производа. Због тога већ почетком маја испланирамо све ремонтне активности, припремимо потребне материјале, тако да немамо никаквих проблема када станемо. На тај начин све агрегате припремимо за несметани рад у наредних годину дана, као што раде многе топионице у свету које имају сличну технологију – наглашава Тодоровић.
Металурзи достигли, а негде и премашили планиране петомесечне задаткеНаш саговорник додаје да је и у осталим погонима производња изнад планираних количина, док се највећи део пласира на инострано тржиште. Повећана је продукција сумпорне киселине, плавог камена, а први пут, после дужег времена, и Ливница бакра и бакарних легура је успела да се приближи предвиђеном циљу. Још увек није достигнута производња од пре двадесетак година, али, уколико се узме у обзир да је српско тржиште скучено и да се комплетна производња извози, Тодоровић ове резултате сматра више него задовољавајућим. Металурзи достигли, а негде и премашили планиране петомесечне задаткеЗавршетком зимске сезоне у Енергани су прешли на тзв. летњи режим рада, па су од 25. маја почели да производе електричну енергију (око пола мегавата на сат). Део загрејане водене паре и даље се користи у технолошком процесу, док се вишак одводи у постројење за производњу струје.
Трудимо се да цена производа коју остварујемо буде што нижа. У овом тренутку смо добро опремљени свим нормативним материјалима (електрична енергија, угаљ, технолошка вода, кречњак, кварц). Добрим планирањем обезбедили смо стабилан рад металуршких агрегата. Почели смо да примењујемо и систем јавних набавки, усагласили смо тендере за нормативе (у укупној цени коштања бакра учествују са 80 процената). Ускоро ће бити расписани тендери за њихову набавку, али упорно планирамо и услуге, набавку неопходне опреме, како би комплетна металургија радила у складу са предвиђеним параметрима – закључује директор ТИР-а.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…