Почетак Актуелно Металургија Већи капацитет шаржирања

Већи капацитет шаржирања

6 друго читање
0
0
625

Металурзи и у марту наставили да доказују параметре новог постројења

 

Прошломесечни биланс гласи: 5.050 тона анода, 4.583 тоне катода и 24.000 тона сумпорне киселине. – Ради повећаћања производње анодног и катодног бакра, часовни капацитет уноса сувог концентрата у флеш-пећ „држаћемо“ између 60 и 62 тоне, а дневну прераду на преко 1.400 тона – рекао је Бобан Тодоровић, директор ТИР-а. – Половином априла планирано да почне коришћење још два нова металуршка лонца за бакренац

Металурзи и у марту наставили да доказују параметре новог постројењаТИР. – За 27 дана марта Топионица је примила укупно 28.208 тона влажног концентрата бакра, од чега 9.220 тона из Флотације „Велики Кривељ“, 5.915 тона из Флотације Рудника бакра Мајданпек, 6.075 тона из Флотације Бор (концентрат из Јаме и шљаке), као и 7.000 тона из увоза. У допремљеној количини ове сировине била је 5.431 тона „црвеног“ метала, највише (1.510 тона) из увозног концентрата, 1.430 тона из „Великог Кривеља“, 1.456 тона из Јаме и шљаке и 956 тона из РБМ-а. Радио је конвертор број три („четворка“ је ремонтована и спремна за старт). У одељењу анодне рафинације радила је ливна машина број један, а за прихват растопа користиле су се анодне пећи један и три. Топионица је прерадила укупно 25.000 тона сувог концентрата бакра (1.060 тона просечно дневно) и произвела 5.050 тона анодног бакра. На залихама ових дана има 4.600 тона влажне шарже.
Металурзи и у марту наставили да доказују параметре новог постројењаУ јануару и фебруару доказали смо пројектовани капацитет прераде нове топионице од 400.000 тона сувог концентрата годишње. Такође смо тестирали и технолошке параметре (квалитет течних продуката, капацитет уноса концентрата у сушач, флеш-пећ, производњу паре) и сви добијени резултати су у складу са пројектованим вредностима. Намеравамо да „подизањем“ дневне и годишње прераде концентрата повећамо производњу анодног и катодног бакра. Ради тога часовни капацитет уноса сувог концентрата у ФСФ „држаћемо“ између 60 и 62 тоне, а дневну прераду на преко 1.400 тона. С обзиром на то да смо прошле године радили са знатно нижим капацитетом шаржирања ФСФ-а, сада се повремено јављају мањи проблеми које успешно превазилазимо. Циљни садржај бакра у бакренцу је 62 одсто (дневно се испусти око 300 тона бакренца), као и три и по конверторсе операције дневно. Циљ нам је минимално улагање, а самим тим и рад са једним конвертором, уз дуже ефективно време дувања током дана (конвертор има паузе током шаржирања и пржења). Конверторско одељење је „подржано“ технолошки исправном опремом и сав произведени анодни бакар биће изливен преко ливних машина један и два – рекао је Бобан Тодоровић, директор ТИР-а.

Наш саговорник додаје да ће приоритет у наредном периоду дати потпуном оспособљавању лабораторије која служи за контролу технолошких поступака добијања бакра, као и допунској опреми. У току је припрема за уградњу вага на крановима захваљујући којима ће тачно моћи да се мере токови маса (количине које улазе и излазе из конвертора, као и разлика која притом настаје). Половином априла треба да се пусти у рад још један апарат за брзо одређивање бакра у бакренцу, а тада се планира и почетак коришћења још два нова металуршка лонца за транспорт бакренца.
ФСК је успешно „пратила“ рад Топионице и продуковала 24.000 тона сумпорне киселине (просечни садржај гаса износио је 10,5 процената). У складишту ових дана има 7.500 тона овог производа. Електролиза је, са 570 ћелија у раду, дала 4.583 тоне катодног бакра. Овде очекују да месец заврше са 5.100 тона „црвеног“ метала. У Златари је у току кампања производње племенитих метала (четврта ове године) која треба да се оконча 22. априла. И продукција плавог камена иде планираном динамиком (три тоне дневно).
Када је реч о прерађивачким металуршким погонима, у Фабрици бакарне жице радио је погон синтер-металуршких производа који има уговорену производњу до краја ове године, као и ливница фазонских одливака у Ливници бакра и бакарних легура која израђује специјалне делове за индустрију. Услужни погони ТИР-а успешно су обавили своје задатке. Енергана је била у функцији задовољења потреба технолошког процеса добијања бакра у Топионици и Електролизи (грејање електролита). Ниво воде у Борском језеру је пет центиметара у преливу (акумулација језера садржи око 11,5 милиона кубика воде). Тодоровић истиче да, упркос тренутном приливу, не постоји никаква опасност од дотицања већих количина воде у Тимок преко Брестовачке реке. Све активности Транспорта ТИР-а у друмском саобраћају биле су усмерене на превоз концентрата (од Кривеља до Бора), креча и шљаке, а у железничком на превоз концентрата из Мајданпека и сумпорне киселине.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…