Почетак Актуелно Металургија Металурзи наставили да обарају рекорде и у октобру

Металурзи наставили да обарају рекорде и у октобру

6 друго читање
0
0
686

Највише катода из сопствених сировина

 

Од 6.400 тона катода, 4.200-4.300 тона је учешће бакра из сопствених концентрата, што је највећа месечна количина сопственог катодног бакра произведена ове године. – В. Јаношевић: Топионица из месеца у месец бележи квалитетнији рад у погледу вођења технологије, прераде концентрата и добијања бакра. – Смањење ретура у Електролизи последица чињенице да из Топионице излазе квалитетније аноде, уједначене по тежини и хемијском саставу

Металурзи наставили да обарају рекорде и у октобруТИР. – За 25 дана октобра Топионица је од басенских рудара примила 3.235 тона бакра у концентрату. Уколико се рачунају, како је рекао Владимир Јаношевић, директор ТИР-а, још 800-900 тона у наредних шест дана, рудари ће да испоруче укупно око 4.000 тона. Осим сопствених сировина, било је и допуне услужном прерадом увозних концентрата (2.000 тона бакра). Сва количина примљеног концентрата је прерађена и из ње је за 25 дана произведено 6.508 тона анодног бакра. Дода ли се томе још око 1.800 тона до краја месеца, октобарски биланс ће премашити 8.000 тона анода. Фабрика сумпорне киселине „пратила је“ производњу у Топионици, „покупила“ и прерадила сав гас и у октобру дала близу 30.000 тона киселине. И овде су временска искоришћења агрегата била у пројектованим оквирима (98 одсто).
Металурзи наставили да обарају рекорде и у октобруУ октобру нисмо имали никаквих проблема, производња се одвијала нормално и у регуларним условима. Забележено је добро искоришћење у пројектованим границама (98,5%). Када је реч о производњи, Топионица је претходни месец завршила као најбољи ове године. Смањили смо залиху хладних материјала, количине створене током месеца одмах и прерађујемо, али нас још увек оптерећује залиха коју смо имали у периоду уходавања. За шљаку је прича стандардна – колико год се дневно произведе толико се преради, тако да на залихама уопште немамо концентрат из шљаке, јер се одмах употреби у технолошком процесу, што је врло важно за нашу производњу. Осим повећања производње и учешћа сопствене сировине у финалном производу, Топионица из месеца у месец бележи квалитетнији рад у погледу вођења технологије, прераде концентрата и добијања бакра – нагласио је Јаношевић.
Металурзи наставили да обарају рекорде и у октобруПредвиђено је да топионичари 31. октобра уђу у планирани петодневни застој, како би просејали катализаторе у Фабрици сумпорне киселине, урадили преправке у топионици, сервисирали главну „Сименсову“ дуваљкуе за ФСФ. Пошто су стигли сви неопходни делови, стекли су се услови да ремонт почне када је и планирано. – Застој се неће много одразити на производњу у новембру, када ћемо покушати да остваримо исту као и у октобру. Тих пет дана застоја надокнадићемо већом производњом од тренутка када завршимо ремонт. Тада ће агрегати бити врло стегнути и оперативни, тако да нам то неће представљати проблем – истакао је Јаношевић.
Из Електролизе је за 25 дана изашло 5.087 тона катодног бакра, са тенденцијом да до краја месеца пређе 6.400 тона, од чега је 4.200-4.300 тона учешће бакра из сопствених концентрата (највећа месечна количина сопственог катодног бакра произведена ове године), што посебно охрабрује, јер су од ње и ефекти највећи. Електролиза је дупке пуна, и то максимално, јер је у електролитичким ћелијама за производњу катода мобилисано преко 6.000 тона бакра, што овде оцењују као добар потенцијал за, такође, добре резултате и у новембру.
Металурзи наставили да обарају рекорде и у октобруЕлектролиза је добро радила, а овдашњи примарни задатак јесте да што више смањимо ретур (повратни материјал), како би „кружило“ што мање бакра. Иако се на овоме интензивно ради, и даље има места за додатно смањење. То је, првенствено, последица чињенице да из Топионице излазе квалитетније аноде (средили смо ливну машину и ваге, па су аноде доста уједначене по тежини и хемијском саставу, што омогућава Електролизи да ради са много мањим ретуром, односно да се много мања количина бакра враћа у Топионицу). Морамо да водимо рачуна да се процес ливења анода води контролисано и са што мање осцилација у њиховој тежини, како бисмо у Електролизи успели да одржимо параметре рада задовољавајућим – рекао је директор ТИР-а.
У Ливници бакра и бакарних легура ради само Ливница фазонских одливака, и то стандардни програм, првенствено за потребе басенских рудника (чауре, наливање лежајева). На линијама бронзе и месинга стање је непромењено, јер немају обезбеђено тржиште и могућност набавке сировина, па не раде због економске неисплативости. Ситуација је иста и у Фабрици бакарне жице – нема могућности за пуштање линије дипформинг жице с обзиром на њен велики капацитет и непостојања тржишта. Тренутно су радници из тих фабрика прераспоређени у друге металуршке погоне, а само мали број ради у погону синтер-металургије, где је најактуелнији програм ламела и папучица за потребе наменске индустрије.

Транспорт ТИР-а је са постојећим људима и утоварном механизацијом успео да превезе и претовари сав терет и опслужио све погоне ТИР-а и део РББ-а. У Старој Енергани су успешно приведени крају планирани ремонти на котловима број пет и седам који су спремни за предстојећу зимску сезону. Њихова обевеза у сезони је да помогну грејање погона, посебно Електролизе, јер у зимским месецима нема довољно топлоте из топионичких гасова за њено догревање.
Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…