Почетак Актуелно Металургија Металурзи очекују добре учинке

Металурзи очекују добре учинке

2 друго читање
0
0
905

Сви погони упослени

За 20 дана у фебруару топионичари произвели 2.619 тона анодног, а електролизери 2.274 тоне катодног бакра. – Половином јануара у Ливници „пуштена“ линија месинга и бронзе која је дала 131 тону одливака. – Из ФБЖ-а „изашло “ 295 тона дипформинг жице. – В. Јаношевић: За овај ниво производње има довољно радника, али је њихова старосна структура неповољна

Металурзи очекују добре учинкеТИР. – Топионичари су за 20 дана у фебруару прерадили 14.235 тона сувог концентрата (677 тона дневно) и добили 2.619 тона анодног бакра (124 тоне дневно). С обзиром на то да је у јануару у овом погону стабилизована производња, како је рекао Владимир Јаношевећ, заменик директора ТИР-а за производњу и развој, очекује се остварење плана и за овај месец (3.555 тона анода). И потрошња нормативног материјала (плинског угља), такође се кретала у предвиђеним границама. Јаношевић посебно истиче да је у јануару и фебруару било мало тзв. еколошких застоја, јер је метеоролошка ситуација била повољна, а и тада су се топионичари строго придржавали Акционог плана за смањење аерозагађења из овог погона.
Металурзи очекују добре учинкеЕлектролизери су, са 342 ћелије у раду, дали 2.274 тоне катодног бакра (план 3.073 тоне). Будући да је у јануару продуковано 110 тона плавог камена, и овде се надају добрим фебруарским резултатима. У Златари је у току кампања производње злата и осталих племенитих метала која треба да се оконча почетком марта. У Фабрици сумпорне киселине од почетка године продуковано је 12.369 тона монохидрата. Овај металуршки погон, по речима Јаношевића, успешно „прати“ Топионицу, па бележи добре показатеље рада. Посебно охрабрује засад релативно добар пласман, тако да на залихама има око 10.000 тона овог производа.
У Ливници бакра и бакарних легура половином јануара „пуштена“ је линија бронзе и месинга (131 тона одливака) која ће наставити да ради и у наредна два месеца, пошто су обезбеђене секундарне сировине. Ливница фазонских одливака је стално упослена и то према захтевима тржишта (у фебруару 1,5 тона разних арматура, односно шест тона од почетка године). Из ФБЖ-а је „изашло“ 295 тона дипформинг жице или 1.144 тоне од почетка године.
Металурзи очекују добре учинкеЕнергана ове године није помагала у грејању града, већ је, само са једним котлом (број пет), била ангажована, по потреби, ради одржавања технолошког грејања металуршких погона. Ниво Борског језера је ових дана 3,5 метара испод тачке прелива. С обзиром на то да се појавио доток, припремљена је пумпна станица на Бељевинској реци и ускоро ће почети препумпавање воде у Борско језеро. – Тако ћемо имати пуно језеро, а басенски погони биће снабдевени довољним количинама индустријске воде – наглашава Јаношеић. Транспорт ТИР-а је уредно превозио шљаку и концентрате, како друмским тако и железничким саобраћајем, а пружао је услуге истовара и ЈКП „Топлана“. Наш саговорник закључује да су, неки мање неки више, сви металуршки погони упослени и да за овај ниво производње има довољно радника, али је њихова старосна структура веома неповољна (просек преко 50 година).

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…