Почетак Актуелно Металургија Металурзи припремају планирани ремонт новог постројења

Металурзи припремају планирани ремонт новог постројења

7 друго читање
0
0
1,055

За сигурнији рад агрегата

 

Главне активности у Топионици биће превентивна санација котла утилизатора, редлерског система за отпрашивање гасова и дуваљке, као и генерални ремонт анодне пећи број један. – Најважније интервенције у Сумпорној обавиће се на контактном реактору и мокром електростатичком филтеру. – Већину послова обавиће радници Топионице и Сумпорне, док ће за поједине специфичне радове бити ангажована тзв. трећа лица (АТБ ФОД, AD WOOD и „Сименс“)
Металурзи  припремају планирани ремонт новог постројењаТИР
. – Металурзи се увелико припремају за планирани застој који треба да почне половином септембра. Његов основни циљ јесте да се отклоне недостаци који су уочени током скоро једноипогодишњег рада новог пирометалуршког постројења. Како нам је рекао Славиша Стефановић, управник Топионице, главна интервенција у овом погону биће превентивна санација котла утилизатора и то, пре свега, у делу споја котла са флеш-пећи.
То је место где се често стварају наслаге које смо минирали, па су се поједине цеви оштетиле. Њих смо досад „крпили“, а застој ћемо искористити да их што више заменимо новим, како би та позиција била сигурна у наредном периоду. Предстоје активности и на редлерском систему за отпрашивање гасова испод котла утилизатора, пошто се похабао како редлерски део, тако и кутије кроз које се они крећу. Металурзи  припремају планирани ремонт новог постројењаНа систему за вучу гасова санираћемо дуваљку, односно вентилатор за вучу гасова из флеш-пећи. Ту ћемо реконструисати дампер тако што ћемо, уместо досадашњег начина затварања тзв. гиљотином, уградити клапну која се већ показала ефикасном на делу гасовода према Сумпорној. Санираћемо, такође, и везу између котла и електрофилтера (тзв. гушчји врат), јер смо приметили да гасови избијају и на том делу када је систем „на притиску“ – објашњава Стефановић.

У одељењу конвертора и рафинације конвертор К-4, који тренутно не ради, треба да се „доведе“ у осу, с обзиром на то да су мерења показала одступања. Анодна пећ број један биће генерално ремонтована, као и стара ливна машина. Посебна пажња обратиће се на демолер за скидање анода који је у последње време веома несигуран, па често долази до прекида ливења. Застој ће се искористити и за санацију дела кранске стазе непосредно изнад конвертора, јер је немогуће то учинити када они раде. И у осталим одељењима одвијаће се мање интервенције у зависности од потреба агрегата.
Металурзи  припремају планирани ремонт новог постројењаПо речима Зорана Васковића, руководиоца одржавања у НТ и ФСФ, најважнија активност у Фабрици сумпорне киселине је замена дела катализатора у контактном реактору (сва испуна из прве зоне треба да се извади, просеје и врати у реактор уз допуну новим катализатором). Ту је и санација зоне „Д“ мокрог електростатичког филтера. У делу прања и пречишћавања гасова из флеш-пећи замениће се компензатор, тзв. спул, улазна цев, део гасовода и испуна у расхладном торњу иза скрубера. Планирано је сервисирање главне дуваљке за усисавање топионичких гасова, чишћење и санација расхладног торња, цеви од ФРП-а, као и контрола и калибрација комплетне мерно-регулационе технике и електроуређаја. Већину послова обавиће радници Топионице и Сумпорне, док ће за поједине специфичне радове бити ангажована тзв. трећа лица (АТБ ФОД из Бора, AD WOOD из Свилајнца и немачки „Сименс“).
Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…