Почетак Актуелно Металургија Металурзи у августу бележе успешан производни биланс

Металурзи у августу бележе успешан производни биланс

6 друго читање
0
0
868

Поново преко 3.000 тона метала

За 26 дана топионичари дали 2.600 тона анода, а електролизери 2.555 тона катода. – У току припреме за мини-ремонт топиончких агрегата и сигуран рад у зимским условима. – Испуштање вода из Електролизе сада контролисано и са тачним подацима. – В. Јаношевић: Планирано да се из Електролизе потпуно избаце бетонска купатила и замене овим од ФРП-материјала који се показао знатно бољим и ефикаснијим
Металурзи у августу бележе успешан производни билансТИР
. – За 26 дана августа Топионица је из басенских рудника примила укупно 16.800 тона влажног концентрата бакра, са 2.400 тона „црвеног“ метала. С обзиром на просечни дневни „улаз“ 646 тона ове сировине које су рудари испоручивали, како је рекао Владимир Јаношевић, заменик директора ТИР-а за производњу и развој, ако се тако настави у последњих пет августовских дана, очекује се да ће за цео месец стићи око 20.030 тона. Топионица је произвела 2.600 тона анодног бакра, а Јаношевић је сигуран да ће августовски биланс прећи 3.000 тона, као што је био случај и претходних месеци.
Металурзи у августу бележе успешан производни билансУ току су припреме за мини-ремонт у Топионици који би се обавио крајем септембра или почетком октобра. Прилагодићемо се ситуацији, што значи да „пратимо“ стање агрегата и, уколико проценимо да могу издржати, можда ремонта и не буде. Међутим, припремамо се као да ће бити пошто до завршетка нове топионице јуна наредне године морамо да радимо. Зато би требало да се уради мањи ремонт („притезања“ на пламеној пећи и реактору), како би се припремили за сигуран рад у зимским условима. Током ремонта који ће изузетно кратко трајати обавиће се само најнеопходнији захвати да не бисмо угрозили планирану производњу – наглашава Јаношевић.
Металурзи у августу бележе успешан производни билансЕлектролиза је дала 2.555 тона катодног бакра, па се очекује да ће крај месеца дочекати са предвиђених 3.200 тона. Све отпадне воде из овог погона се од 23. јануара третирају путем електровининга (одбакривања), тако да је од почетка године на овај начин добијено 25 тона „црвеног“ метала и враћено Топионици на поновну прераду. То, по оцени Јаношевића, засад даје добре резултате, јер се све отпадне воде прво третирају („извлачење“ бакра из раствора). Оне које се, ипак, испуштају измере се електронским мерачем протока, тако да је испуштање вода из Електролизе сада контролисано и са тачним подацима. Златара је завршила трећу овогодишњу кампању производње племенитих метала, а припремају се сировине за још једну до краја године.
Металурзи у августу бележе успешан производни билансУ ФРП-радионици је освојен програм електролитичких купатила за Електролизу. Једна када је већ неколико месеци у експлоатацији и показује одличне резултате. План је да, у сарадњи са овом фабриком, потпуно избацимо бетонска купатила са увозним полипропиленом и заменимо их овим од ФРП-материјала који се показао знатно бољим и ефикаснијим. То сматрамо добрим потезом који ће допринети већој ефикасности – истиче наш саговорник и додаје да се потрошња нормативног материјала у свим металуршким погонима креће у или испод планираних граница.
Фабрика сумпорне киселине је овог месеца имала застоје због техничких проблема, па је продуковала 1.015 тона монохидрата. Сада ради стабилно (400 тона дневно), па се до краја августа очекује око 3.000 тона. Акумулаторска киселина се производи према захтеву купаца (350 тона од почетка године).
Металурзи у августу бележе успешан производни билансФабрика бакарне жице је забележила салдо од 672 тоне дипформинг жице. У Преради метала произведено је око једне тоне различитих арматура. Израђују се кућишта водомера за које је и даље актуелан проблем пласмана. Реч је о домаћем производу који је овде освојен и за који имају сертификат, али се с муком пробијају до купаца. Ливница бакра и бакарних легура дала је 20 тона месинга за потребе иностраног купца, а планира се да нова кампања (100-200 тона) крене почетком септембра пошто су за ту количину обезбеђене секундарне сировине. – Производња месинга искључиво зависи од прикупљеног секундара који се веома тешко набавља с обзиром на његов слободан извоз – каже Јаношевић.
Транспорт ТИР-а је успешно „испратио“ рад осталих погона својим услугама у железничком и друмском превозу. У Енергани је почела да ради турбина број два која је досад проиозвела 461.023 мегават-часа електричне енергије. Ремонт котлова број пет и шест се приводи крају, док је највећи, „седмица“, спреман за рад.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…